Energy Observer, het schip van de toekomst vaart de wereld rond

De Energy Observer is vorige vrijdag te water gelaten in de haven van het Franse Saint-Malo. Met zijn zonnepanelen, windturbines en zelfopgewekte waterstof geeft hij ons een voorproefje van de zero emission schepen van morgen.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

De Energy Observer is een beetje de Solar Impulse van de oceaan. Een hoogtechnologische elektrische boot die in zijn eigen energie voorziet. De 30,5 meter lange catamaran wordt aangedreven door hernieuwbare energie en waterstof die hij zelf produceert met zeewater. Dankzij al die geavanceerde uitrusting haalt het schip een gemiddelde snelheid van 8 tot 10 knopen.

“De Energy Observer is een drijvende smart grid (slim netwerk)”, zo vat kapitein Victorien Erussard het samen. Tot het einde van het jaar zal hij het schip langs de Franse kust navigeren. Daarna vertrekt hij voor een “odyssee van de toekomst”, een reis van zes jaar rond de wereld. Er staan 101 etappes op het programma. “We gaan op zoek naar oplossingen voor een schonere toekomst”, vertelt Jérôme Delafosse, de expeditieleider.

De grote uitdaging bestaat erin al die verschillende energiebronnen slim te combineren. 130 m2 zonnepanelen en twee windturbines drijven de motoren aan. Het overschot aan energie wordt opgeslagen in batterijen, die 's nachts werken. Het schip kan ook rekenen op een tractievlieger, een soort van reusachtige vlieger. Als die de boot over het water trekt, doen de motoren dienst als waterstofcentrale. Met die waterstof geraakt het schip vooruit als de andere energiebronnen niet beschikbaar zijn. “Energie halen uit de natuur, zonder die te beschadigen en zonder te verspillen. Dát is de toekomstvisie van de Energy Observer”, aldus nog de ontwerpers van het project.

Camille Goret