EU-lidstaten slaan handen in elkaar tegen btw-fraude

door
Belga
Leestijd 1 min.

De lidstaten van de Europese Unie gaan nauwer samenwerken om btw-fraude te bestrijden. Dat hebben de ministers van Financiën vandaag afgesproken op een bijeenkomst in Luxemburg. Gesjoemel met btw kost de nationale begrotingen van de lidstaten jaarlijks naar schatting 50 miljard euro. De nieuwe Europese verordening moet de uitwisseling van inlichtingen tussen de lidstaten stimuleren. Er zal daarbij meer gebruik worden gemaakt van IT-systemen. Een betere coördinatie van onderzoeken tussen belastingdiensten en de gerechtelijke autoriteiten op nationaal en Europees niveau moet ervoor zorgen dat fraudeurs, die zich snel verplaatsen, vlugger en doeltreffender worden opgespoord.

"De Europese Unie boekt echte vooruitgang met de hervorming van de btw tot een stelsel dat zijn doel dient en criminelen de pas afsnijdt. De combinatie van alle maatregelen zal grote gevolgen hebben voor de btw-fraude en een positief effect sorteren op de overheidsfinanciën en de begrotingen van de lidstaten", zo begroette eurocommissaris Pierre Moscovici het akkoord.

De belasting op toegevoegde waarde brengt jaarlijks meer dan 1.000 miljard euro in het laatje, goed voor 7 procent van het Europese bbp. Dankzij allerhande ingewikkelde constructies slagen criminele organisaties er echter in om de belasting te ontduiken bij grensoverschrijdende leveringen. De Commissie raamt de totale verliezen voor de schatkisten op 50 miljard euro per jaar.

De nieuwe samenwerkingsregels treden binnen 20 dagen in werking. De toepassing wordt echter pas van kracht in 2020, omdat er technische aanpassingen verricht moeten worden.

bron: Belga