EU-top - Charles Michel roept EU-leiders op tot inschikkelijkheid over meerjarenbudget

door
Belga
Leestijd 2 min.

Kersvers voorzitter van de Europese Raad Charles Michel roept de Europese staatshoofden en regeringsleiders op tot inschikkelijkheid over het Europese meerjarenbudget. "We moeten een nieuwe fase aansnijden. Het heeft geen zin gekende posities en maximale eisen te herhalen; er zullen toegevingen nodig zijn van alle kanten." Charles Michel maakt zich stilaan op voor zijn vuurdoop eind deze week. Donderdag en vrijdag komen de Europese leiders samen in Brussel voor een nieuwe Europese top, de eerste onder zijn voorzitterschap.

In zijn uitnodigingsbrief, die hij dinsdagavond verstuurde, maakt Michel duidelijk wat hij zoal verwacht van de top. Een eerste belangrijke luik wordt klimaatverandering. Michel wil alle lidstaten overtuigen van de ambitie om voor een klimaatneutraal Europa te gaan tegen 2050. Gemakkelijk wordt dat niet: Polen, Hongarije en Tsjechië slepen met de voeten en eisen financiële steun. De klimaatverandering staat donderdagmiddag op de agenda, nadat de Europese leiders de voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli hebben gezien en ze conclusies hebben aangenomen over de geplande conferentie over de toekomst van de EU.

Een tweede belangrijke opdracht wordt het meerjarenbudget voor de periode 2021 tot 2027. De onderhandelingen daarover zijn al even in volle gang, maar een compromis is er nog niet. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hoopt begin 2020 te landen, en ook Charles Michel wil vooruitgang boeken. "We moeten een nieuwe fase in ons werk aansnijden", zegt hij in zijn uitnodigingsbrief. "Het heeft geen zin gekende posities en maximale eisen te herhalen; er zullen toegevingen nodig zijn van alle kanten. We zullen de sleutelelementen van een finaal akkoord identificeren", klinkt het.

Op vrijdag zal de brexit wellicht de meeste aandacht wegkapen. "We zijn klaar voor de volgende stappen en herbevestigen onze wens om een zo nauw mogelijke relatie met het Verenigd Koninkrijk aan te gaan", zegt Michel. De Britten organiseren op donderdag verkiezingen, de uitslag - en dus ook het antwoord op de vraag of premier Boris Johnson verder kan met zijn brexitakkoord - zal vrijdag wellicht al duidelijk zijn.

bron: Belga