Europese Commissie en Britse regering bereiken historisch handelsakkoord

Het vrijhandelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk is een "eerlijke, rechtvaardige en evenwichtige" overeenkomst die de Europese belangen zal beschermen. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vandaag gezegd bij de aankondiging van de langverwachte deal. "Eindelijk kunnen we brexit achter ons laten. Europa blijft vooruitgaan."
door
quentin.soenens
Leestijd 2 min.

Nadat ze eind januari al uit de Europese instellingen verdwenen, verlaten de Britten op 31 december na het verstrijken van de overgangsperiode ook de douane-unie en de interne markt. Het vandaag bereikte akkoord over de handelsrelaties en andere samenwerkingsdomeinen vermijdt dat er die dag grootschalige verstoringen zouden ontstaan voor burgers, bedrijven en reizigers, stipte Von der Leyen aan.

Von der Leyen maakt zich sterk dat het resultaat de Europese belangen zal beschermen. Het bevat "doeltreffende instrumenten" om te vermijden dat de concurrentie op de Europese markt wordt verstoord, legt samenwerking op domeinen als klimaatverandering, energie en transport vast en biedt Europese vissers voor een overgangsperiode van 5,5 jaar "volledige voorspelbaarheid".

De afspraken in het akkoord bieden volgens Von der Leyen "solide fundamenten voor een nieuw begin met een oude vriend". Eerder dan blij voelt de Commissievoorzitter zich "tevreden en opgelucht" met de deal die het eerste vertrek van een lidstaat uit de Europese Unie definitief bezegelt. "Eindelijk kunnen we brexit achter ons laten. Europa blijft vooruitgaan", verzekerde Von der Leyen.

"Schotland moet eigen toekomst als onafhankelijke natie in kaart brengen"

Het handelsakkoord waarover Brussel en Londen het eens geworden zijn betekent "een nieuwe stabiliteit en nieuwe zekerheid in wat soms een moeilijke relatie geweest is tussen het Koninkrijk en de Unie". Dat was de boodschap aan de Europese partners die de Britse premier Boris Johnson bracht tijdens zijn persconferentie. "We zullen jullie vriend, bondgenoot en steun zijn, en - nooit vergeten - jullie voornaamste markt. Dit land blijft cultureel, emotioneel, historisch, strategisch en geologisch gehecht aan de Europese Unie."

Meteen na de aankondiging dat de EU en het Verenigd Koninkrijk een handelsakkoord hebben gesloten, heeft de Schotse premier Nicola Sturgeon gezegd dat het tijd is "om onze eigen toekomst als onafhankelijke, Europese natie in kaart te brengen".

Een meerderheid van de Schotten was in het referendum in 2016 tegen de brexit gekant. Bij een volksraadpleging in 2014 koos een nipte meerderheid van de Schotten ervoor om bij het Verenigd Koninkrijk te blijven. Na de brexit lijken steeds meer Schotten voor onafhankelijkheid te zijn. Een eventueel nieuw referendum moet worden goedgekeurd door de Britse premier Boris Johnson.