Europese landen houden nucleaire ontwapening tegen
De 133 landen die deelnemen aan de gesprekken op het VN-hoofdkantoor in New York vormen de overgrote meerderheid van de 193 landen die lid zijn van de Verenigde Naties. Zij zijn op zoek naar een "wettelijk bindend instrument om kernwapens te verbieden, wat moet leiden tot de volledige vernietiging ervan." Momenteel vallen nucleaire wapens onder het non-proliferatieverdrag. Dat verdrag voorziet in de afbouw van het wereldwijde kernarsenaal, maar werkt volgens critici absoluut niet. Veel landen zijn hun arsenaal immers aan het moderniseren, terwijl sommigen het zelfs uitbreiden.
Boycot
Zo'n veertig landen boycotten de gesprekken. Onder hen ook alle bekende kernmachten: de Verenigde Staten, China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland, India, Pakistan, Israël en Noord-Korea. Toen in de Algemene Vergadering van de VN eind vorig jaar gestemd werd over het opstarten van de huidige gesprekken over ontwapening, stemden 38 landen tegen. De overgrote meerderheid daarvan waren NAVO-landen, waaronder België. Maar liefst 29 van de 38 tegenstanders waren bovendien Europese landen. Enkel Nederland onthield zich.
Veiligheid
"We zouden heel graag kernwapens verbieden", zegt de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Nikki Haley, "maar we kunnen onze burgers niet beschermen als we toestaan dat de slechteriken wel een nucleair arsenaal hebben, terwijl de goeden proberen de veiligheid en vrede te garanderen zodat ze niet nodig zijn."