Europese Unie richt pijlen op hackers
Iedereen die computernetwerken in de EU-landen heeft aangevallen, kan nu bestraft worden door de Europese Unie. Het waren de Europese ministers van Buitenlandse Zaken die samen rond de tafel zaten en gisteren tot een akkoord kwamen. Staten mogen niet doelbewust toestaan dat hun grondgebied wordt gebruikt voor illegale ICT-operaties, staat in een verklaring die de 28 buitenlandministers vandaag in Luxemburg goedkeurden.
Hoe hard de strafmaatregelen zijn, hangt af van de "reikwijdte, omvang, duur, intensiteit, complexiteit, verfijning en impact van de cyberactiviteit", klinkt het in de verklaring. Het kan dan gaan om reisverboden en het bevriezen van banktegoeden.
Duitse verkiezingen
Met de sancties willen de lidstaten de cybercriminelen en landen die onrechtmatige cyberoperaties toestaan in de eerste plaats afschrikken.
In Europa zijn een aantal landen al opgeschrikt door enkele aanvallen. Zowel tijdens de recente Franse als Britse verkiezingen was er sprake van hacks. Met het oog op de nakende verkiezingen in Duitsland wil Europa zich kunnen verdedigen.
Landen nemen zelf ook al maatregelen. De Fransen lieten eerder het plan vallen om stemgerechtigden die in het buitenland wonen digitaal te laten stemmen door het risico op cyberaanvallen. De Britse veiligheidsdiensten hebben politieke partijen dan weer opgedragen zichzelf beschermen tegen cyberaanvallen.
WannaCry
Daarnaast is er ook de recente aanval van WannaCry. Die trof 200.000 mensen en bedrijven. De ransomware blokkeert je computer en vraagt losgeld om je bestanden weer vrij te geven. Onder meer de Britse Nationale Gezondheidsdienst NHS, verschillende Spaanse bedrijven, de Russische overheid en de Duitse spoorwegen raakten geïnfecteerd. In ons land was de schade beperkt.