Europese Unie "zal verenigd blijven"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese Unie zal als verenigd handelsblok optreden in het dispuut tussen de Verenigde Staten en Frankrijk over de Franse taks op techgiganten. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie vandaag duidelijk gemaakt. "Net als in alle andere handelskwesties zal de Europese Unie in deze zaak als één geheel optreden en reageren en zal ze verenigd blijven", zo verklaarde de woordvoerder. Hij voegde toe dat de Commissie nauw overleg zal plegen met de Franse autoriteiten over de volgende stappen.

De Verenigde Staten vinden dat de Franse taks op digitale multinationals discriminerend is voor Amerikaanse bedrijven en zouden importheffingen tot 100 procent willen opleggen op Franse producten, zoals kaas, champagne en cosmetische producten.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire noemde de plannen vanochtend "onaanvaardbaar". De autoriteiten in Parijs namen vanochtend meteen contact op met de Commissie om er zeker van te zijn dat Europa zal reageren indien Washington begin volgend jaar effectief sancties zou nemen.

Zo ver is het volgens de zegsman van de Commissie nog niet. Hij stipte aan dat de Amerikaanse procedure verschillende pistes kan volgen, inclusief een geschillenbeslechtingsprocedure bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). "De EU wil meteen gesprekken met de VS opstarten om te bekijken hoe we deze kwestie vriendschappelijk kunnen oplossen en een dispuut bij de WTO kunnen vermijden", zei hij.

De woordvoerder beklemtoonde tenslotte dat de Commissie blijft ijveren voor een wereldwijd regime voor de belasting van de digitale economie. Frankrijk voerde de taks immers in omdat de EU-lidstaten geen overeenstemming konden bereiken over een gemeenschappelijk initiatief. De internationale onderhandelingen over de belasting van de digitale economie worden nu gevoerd in de schoot van de Oeso.

De Franse digitaks is van toepassing op internetgiganten die wereldwijd een omzet draaien van minstens 750 miljoen euro, en in Frankrijk minstens 25 miljoen euro omzet halen. Hen wordt een omzetbelasting opgelegd van 3 procent. De belasting viseert inkomsten uit reclame, de verkoop van gegevens en commissies. Volgens Parijs zal een dertigtal ondernemingen moeten bijdragen. Het gaat voornamelijk om Amerikaanse bedrijven, maar ook Chinese, Duitse, Spaanse en Britse bedrijven en één Frans bedrijf.

bron: Belga