Exact honderd jaar geleden vond de grootste zeeslag aller tijden plaats

Op 31 mei en 1 juni 1916 vond op de Noordzee de grootste zeeslag ooit plaats. Tijdens de Eerste Wereldoorlog namen 242 Duitse en Britse oorlogsvloten het tegen mekaar op nabij het Deense schiereiland Jutland. Het gevecht ging de geschiedenisboeken in als de Zeeslag bij Jutland.
door
Tom Kostermans
Leestijd 1 min.

Het gebied waar de slag plaatsvond, tussen Jutland en Noorwegen, wordt ook wel het Skagerrak genoemd. Vooral de Duitsers gebruikten eerder die naam. De Zeeslag bij Jutland is de enige waarbij de twee grootste militaire machten bijna al hun oorlogsvloten inzetten. De Britse Grand Fleet en de Duitse Hochseeflotte waren goed voor maar liefst twee miljoen ton aan scheepsruimte.

De basis van deze oorlog op zee was al lang voor de aanvang van WOI gelegd. De twee grootmachten wilden beide de grootste oorlogsvloot ter wereld hebben en de slag bij Jutland zou bepalen wie aan het langste eind trok. De kanonschoten waren te horen tot in Friesland. In het Britse kamp vielen 6.094 slachtoffers, in het Duitse 2.551. Toch bleven de Britten geboekstaafd als de grootste militaire zeemacht. De Duitsers waren er niet in geslaagd om de maritieme blokkade die tegen hen was opgezet te doorbreken en er zou geen volgende poging meer volgen.

De ontgoocheling bij de Britse bevolking was echter groot. Een nieuwe overwinning zoals de slag bij Trafalgar in 1805 was uitgebleven. Bovendien was de zeeslag peperduur geweest en dit kon bij de Britse belastingbetaler op weinig sympathie rekenen.

Foto Wikipedia