"Familie voortrekken voor vakantiejob is discriminatie"
Heel wat jongeren klussen tijdens de zomermaanden bij, vaak in het bedrijf waar een van hun ouders werk. Bedrijven geven dan ook graag voorrang aan de kinderen of familieleden van hun werknemers, maar daarvoor moeten ze oppassen, stelt Unia. "Hoe onschuldig die praktijk op het eerste gezicht ook is, iemand op basis van banden met een bedrijf voorrang geven, gaat tegen de antidiscriminatiewetgeving in", vertelt woordvoerder Bram Sebrechts aan Knack. "Wij raden werkgevers aan om maar een klein deel van hun vacatures open te stellen voor familieleden van hun werknemers."
Religie, ras en geboorte
"Niet alleen religie, ras en bijvoorbeeld een handicap zijn criteria voor die wet maar ook geboorte. Dat is een vrij abstract criterium maar wil eigenlijk zeggen dat je niet bevoordeeld mag worden omdat je het kind bent van iemand", klinkt het.
Veel kan Unia niet aan het probleem doen, aangezien er geen echte klachten binnenkomen van studenten die zich gediscrimineerd voelen. Toch kan het een invloed hebben op de latere carrière van de jongeren. "Wie een of meerdere vakantiejobs heeft uitgevoerd, heeft een voorsprong op de arbeidsmarkt", aldus Sebrechts. Niet alleen de ervaring speelt een rol, maar studenten creëren tijdens hun vakantiejobs een netwerk of referenties die kunnen leiden tot vast werk.
Dubbel voordeel
De ondernemersorganisatie NSZ heeft totaal geen begrip voor het standpunt van het gelijkekansencentrum. "Het in dienst nemen van kinderen van personeelsleden voor een vakantiejob heeft een dubbel voordeel: werkgevers doen er aan personeelsbinding mee en weten vaak ook welk vlees ze in de kuip hebben met de zoon of dochter van een medewerker", klinkt het.