FAVV en europarlemenstlid ruziën over datum eerste fipronilbesmetting

Volgens Europees parlementslid Bart Staes (Groen) werd de eerste fipronilbesmetting al midden mei in België vastgesteld, een maand voor dat de andere lidstaten op de hoogte gebracht werden. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) spreekt die bewering tegen.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

"De eerste fipronilbesmetting in ons land is al midden mei vastgesteld door een privébedrijf." Dat heeft Europees Parlementslid Bart Staes (Groen) dinsdag aan de VRT-nieuwsredactie gezegd. Het Voedselagentschap was begin juni op de hoogte. Staes hekelt dat de Europese lidstaten veel te laat via het snelle waarschuwingssysteem ingelicht werden.

Andere landen op 20 juli verwittigd

"De staalnames bij het privébedrijf op 15 mei lieten fipronilwaarden zien tussen 0,0031 en 1,2 mg", zegt Staes. Begin juni heeft het Voedselagentschap een eigen onderzoek gestart en de gerechtelijke autoriteiten op de hoogte gebracht, wat een terechte manier van handelen was, aldus het europarlementslid.

Het probleem is dat de melding via het Europese snelle waarschuwingssysteem veel te laat gebeurd is. "Pas op 20 juli werden de andere lidstaten op de hoogte gebracht. Een dag later werd er aanvullende info verstrekt en vanaf 27 juli zijn er vragen gekomen van Duitsland en Nederland."

Agentschap bekijkt chronologie

Het FAVV benadrukt dat er op 15 mei nog niemand weet had van fipronil in eieren. Op die datum is slechts het eerste staal genomen, waarna dat naar een laboratorium vertrok voor analyse, klinkt het in reactie. "Pas toen het bedrijf de resultaten ontving, wist het dat er fipronil in de eieren aanwezig was. Bedrijven zijn verplicht om ons dat zo snel mogelijk te melden en op 2 juni zijn wij op de hoogte gebracht."

Het agentschap meldt dat het nog werkt aan de hele chronologie van alle handelingen nadien. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het rapport voor de bevoegde ministers Denis Ducarme en Maggie De Block. Morgen volgt meer tekst en uitleg in de Kamer.