FBI-agent klapt uit de biecht: zo zie je of iemand liegt

Niemand zal ontkennen dat een leugentje om bestwil bij tijd en wijle moet kunnen. Glashard liegen is echter minder sociaal wenselijk. Maar hoe kan je anderen op deze misslag betrappen? Gewezen FBI-agent Mark Bouton onthult de signalen.
door
annelore.dewitte
Leestijd 2 min.

Meer dan dertig jaar speelde hij als FBI-agent een sleutelrol bij het oplossen van moord- en ontvoeringszaken in de Verenigde Staten. In zijn non-fictieboek 'How to Spot Lies Like the FBI' beschrijft Mark Bouton hoe je een leugenaar kan ontmaskeren door iemands non-verbale gedrag te lezen.

Eerst en vooral is het belangrijk te achterhalen hoe iemand zich normaal gezien gedraagt. Start je observatie dus in het prille begin. Probeer over koetjes en kalfjes te praten, stel je gesprekspartner onschuldige vragen. Nu weet je hoe de persoon zich gedraagt als hij of zij de waarheid spreekt. Vergelijk dit gedrag met het gedrag dat je gesprekspartner nadien zal vertonen als het om minder eenvoudige kwesties gaat. Wees op je hoede voor de volgende signalen.

Blik schiet alle kanten uit

De ogen van een leugenaar staan nauwelijks stil. Dit gedrag zit in onze oerinstincten geworteld. Wanneer we ons in een netelige situatie bevinden, speuren we onbewust naar een ontsnappingsroute.

In sneltempo knipperen

Gemiddeld knipperen we ongeveer vijf à zes keer per minuut. Wanneer we onder spanning staan, bijvoorbeeld omdat we vermoeden op een leugen betrapt te zijn, hebben we de neiging vijf à zes keer te knipperen. Na elkaar.

De ogen lang sluiten

Wie tijdens een gesprek of na een vraag een tweetal seconden de ogen sluit, is wellicht aan het liegen. Dit is een soort van overlevingsmechanisme.

Naar rechtsboven kijken

Kijkt je gesprekspartner na een gestelde vraag naar rechtsboven? Dan kan je ervan uitgaan dat hij of zij niet helemaal de waarheid spreekt. Opgelet, dit doen enkel rechtshandigen. Voor mensen die linkshandig zijn, geldt het omgekeerde.

De afwezigheid van lachrimpels

Van wie oprecht lacht, zal de huid rond de ogen samengeknepen worden. Dit is wat in de volksmond kraaienpootjes wordt genoemd. Wanneer een leugenaar lacht, blijft de huid gelijkmatig.

Het gezicht aanraken

Veelvuldig het gezicht aanraken is een chemische reactie die kan wijzen op een leugen. Wanneer we liegen, begint onze huid immers onbewust te jeuken.

Droge lippen

De lippen van een leugenaar zijn droog. Hij of zij heeft namelijk de neiging bij een lastige vraag of opmerking de lippen samen te persen of de wangen naar binnen te zuigen.

Blozen en zweten

Wanneer we liegen, komt er adrenaline in ons lichaam vrij.  Bijgevolg begint het hart sneller te kloppen, met rode wangen en zweetparels op het voorhoofd en in de nek tot gevolg.

Hoofdschudden

Je lichaam kan je brein verraden. Wie knikt wanneer hij of zij iets vertelt, spreekt meestal de waarheid. Iemand die echter onbewust met het hoofd schudt, is wellicht aan het liegen. Het is een automatische reactie van ons lichaam die de inhoud van wat we zeggen, tegenspreekt.