Feit of fabel: coach Koen ontrafelt zes hardnekkige sportmythes
Foto's Pexels
Mythe 1: Van krachttraining word je breed
Niet helemaal waar
"Uiteraard kan je van krachttraining breed worden", verduidelijkt Koen (foto onder). "Maar enkel wanneer je dit lange tijd op de juiste manier doet en je je voedingspatroon drastisch aanpast. Sommige mannen bouwen wel vrij vlot extra spiermassa op, maar bij de meeste vrouwen gaat dat helemaal niet zo snel. In mijn praktijk merk ik dat vooral veel vrouwen bang zijn om met gewichten aan de slag te gaan omdat ze vrezen dat hun lichaam à la minute hulk-achtige proporties zal aannemen. Die angst is ongegrond. Als je er als vrouw al in zou slagen om zichtbare extra spiermassa bij te kweken aan je dijen of billen mag je jezelf gelukkig prijzen. Dan heb je echt al goed gewerkt en zal je gezondheid er op termijn wel bij varen."
Mythe 2: Mannen en vrouwen moeten op een andere manier trainen
Niet waar
"Mannen en vrouwen die sporten om een gezond en fit lichaam te krijgen, kunnen perfect hetzelfde sportschema volgen", legt Koen uit. "Beide geslachten hebben immers baat bij een verbetering van de cardiovasculaire fitheid, kracht, de core stability en de lenigheid. Het grootste verschil is dat vrouwen gemiddeld genomen meer vet en minder spieren hebben dan mannen. Ze kunnen dus perfect dezelfde oefeningen aan, maar zullen de intensiteit van de oefeningen iets lager moeten leggen dan hun mannelijke trainingsbuddy."
Mythe 3: Je wisselt best zo vaak mogelijk van oefening om gewenning te vermijden
Waar
"Wie vooruitgang wil blijven maken, moet het lichaam blijven prikkelen", klinkt het. "Na verloop van tijd gaat je lichaam zich aanpassen aan een bepaalde prikkel, waardoor die zijn effect verliest. Als je vooruitgang wil blijven maken, moet je dus ook je prikkel veranderen en ervoor zorgen dat je lichaam iets doet dat het niet gewend is. Dat kan door een andere oefening, maar ook door bijvoorbeeld het gewicht of de intensiteit van een oefening te verhogen. Maar stel dat je na een half jaar krachttraining perfect tevreden bent met het resultaat, dan kan je in principe gewoon de rest van je leven dezelfde oefeningen blijven doen om dezelfde kracht te behouden."
Mythe 4: Je kunt een buikje of cellulitis aanpakken met gerichte oefeningen
Gedeeltelijk waar
"Jammer genoeg is het niet zo dat je buikvet miraculeus verdwijnt als je een paar buikspieroefeningen doet", ontkracht Koen onze hoop. "En bovendien verdwijnt vet op sommige plaatsen nu eenmaal sneller dan in andere gebieden. Bij sommige vrouwen verdwijnt vet bijvoorbeeld als eerste rond de nieren en vervolgens rond de borsten. Daarna pas zijn hun billen en dijen aan de beurt. Wie z'n cellulitis wil verminderen of zijn buikje wil wegwerken, zal dus vooral zijn vetpercentage moeten verlagen. Dat kan door kracht- en cardio-oefeningen te doen en ervoor te zorgen dat je meer energie verbruikt dan dat je opneemt via je voeding."
Het goede nieuws? "Toch zijn bil- en buikspieroefeningen zeker niet zinloos omdat je er wel degelijk spieren mee opbouwt. En hoe meer spieren je hebt, hoe meer energie je lichaam gebruikt, zowel tijdens de training als in rust. En dat helpt dan weer om je vetpercentage terug te dringen. Bovendien zijn buik- en bilspieroefeningen goed voor je corestabiliteit en helpen ze je rug te beschermen."
Mythe 5: Sporten op een lege maag is goed voor de vetverbranding
Waar
"Wanneer er weinig suiker in je lichaam is om te verbruiken, schakel je inderdaad sneller over op vetverbranding", legt Koen uit. "Maar toch is het antwoord nog iets genuanceerder. Op een lege maag ligt de intensiteit van je sportsessie automatisch lager. Stel dus dat je maar een half uur per dag hebt om te sporten, dan sport je eigenlijk beter na je ontbijt omdat het rendement van die sportsessie hoger ligt. Vooral voor wie gewicht wil verliezen, is dit belangrijk om in het achterhoofd te houden. Dan is het vooral van tel dat je op dagelijkse basis een calorie-deficit creëert. Hoe groter dat deficit, hoe sneller je gewicht zal verliezen. Omdat je s avonds voldoende koolhydraten in je lichaam hebt, kun je intensiever sporten en meer calorieën verbranden. Het is dus efficiënter om s avonds te sporten."
Mythe 6: Sporters hebben nood aan proteïneshakes
Niet waar
"In mijn ogen maken proteïneshakes geen deel uit van een evenwichtig dieet", verklaart Koen. "Mensen die gewoon drie keer per week sporten om gezond te blijven hebben zo'n dure shakes absoluut niet nodig. Zij kunnen perfect aan hun dagelijkse eiwitbehoefte komen via de gewone voeding. De shakes zijn wel aangewezen voor sporters die spiermassa willen bijkweken of extreem veel trainen."
Mare Hotterbeekx
Wil je zelf beginnen te maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Of sukkel je al lang met blessures? Bij Personal Drive helpen ze je verder. Meer info en prijzen via www.personaldrive.be.