Foodgoeroe Sandra Bekkari: "Dit succes had ik nooit verwacht"

Sinds ze twee jaar geleden haar bestseller ‘Nooit meer diëten' uitbracht, is Sandra Bekkari in no time uitgegroeid tot een van Vlaanderens meest populaire voedingsgoeroe's. In wat een volstrekt verzadigde markt leek, slaagde ze er toch in om een indrukwekkende schare volgers te vergaren. Ondertussen is er al een derde deel uit, waarin Bekkari piekfijn uitlegt hoe je meer energie kan krijgen door verstandiger te eten.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Deel 1 en 2 van de ‘Nooit meer diëten'-reeks vlogen als zoete broodjes over de toonbank. Welke meerwaarde heeft dit derde boek voor je trouwe volgers?

“Ze hadden vooral nood aan nieuwe recepten denk ik. Er zijn mensen die elke dag een van mijn gerechten klaarmaken, en zij konden wel wat bijkomende inspiratie gebruiken. Met zestig nieuwe recepten worden ze op hun wenken bediend. Verder doe ik de Sana-methode niet opnieuw uit de doeken, maar richt ik me op de invloed van voeding op ons energiepeil. Dat doe ik aan de hand van wat ik de ‘tien pijlers voor een bruisend leven' noem.”

Kan je een paar voorbeelden geven?

“Een typische energiekiller is het overdadig consumeren van geraffineerde suikers. Die leiden tot grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel, waardoor je last krijgt van ‘dipjes'. Een ander probleem is dat we te weinig B-vitamines binnenkrijgen. Die vind je onder meer in noten, zaden en volkoren graanproducten. Vooral wie veel bewerkte producten eet, kampt al snel met een tekort.”

Je geeft niet alleen voedingtips. Zo hamer je ook op het belang van bewegen en voldoende slaap.

“Het gaat dan ook om een levensstijl, wat meteen de reden is waarom ik niet hou van het woord ‘diëten'. Daar hoort zo'n lijst met verboden voeding bij, terwijl alles draait om balans. Op lange termijn kan je je nooit aan zo'n restrictief dieet houden. Mensen vragen me vaak hoe ik het volhoud om gezond te eten, maar zo bekijk ik het niet. Ik heb helemaal niet het gevoel dat ik mezelf iets ontzeg, daarvoor is eten veel te belangrijk.”

Waar komt die passie voor gezonde voeding eigenlijk vandaan?

“Het is zeker niet zo dat ik het met de paplepel heb binnengekregen. Ik deed vroeger aan atletiek en toen heb ik gaandeweg beseft wat de invloed is van voeding op je prestaties. Zo is die interesse gegroeid.”

Wat antwoord je op het argument dat gezonde voeding veel duurder is dan bewerkte voeding?

“Jammer genoeg is dat inderdaad vaak het geval, maar je kan het ook beschouwen als een investering. Je voelt je beter, hebt meer energie en dat compenseert. Bovendien is niet alle gezonde voeding duur. Zo eten mensen vaak redelijk veel vlees, wat nogal prijzig is, terwijl groenten bijvoorbeeld net heel goedkoop zijn.”

Een andere klassieker: elke dag vers koken is te tijdrovend.

“Daar ben ik het niet mee eens. Het kost niet meer tijd om iets gezonds klaar te maken dan iets ongezond. Waar ik wel op hamer is het belang van planning. Als je‘s avonds thuiskomt en je hebt niets in je koelkast, dan wordt het lastig. Als je op voorhand nadenkt over je voeding, hoeft het heus niet tijdrovend te zijn. Ik heb het ook druk hoor, zoals iedereen tegenwoordig.”

Je bent op korte tijd erg populair geworden. Hoe verklaar je zelf dat success?

“Ik denk dat het deels te danken is aan mijn ‘no nonsens' aanpak. Toen ik in 2014 bezig was aan het eerste deel vroeg ik me ook af wat ik aan al die kookboeken nog kon toevoegen. Maar mijn recepten slaan heel erg aan, vooral via mond-aan-mond reclame. Ook op sociale media leeft het heel erg. Als ik getuigenissen lees en foto's zie van mensen die enorm veranderd zijn dankzij mijn recepten, geeft me dat heel erg veel voldoening. Veel boeken verkopen is natuurlijk leuk, maar die persoonlijke verhalen zijn de beste beloning én motivatie. Al had ik zo'n overweldigend succes natuurlijk nooit verwacht.”

Heb je zelf een favoriete recept uit je laatste boek?

“De hesprolletjes, die eet ik wekelijks. Klassiekers een gezonde draai geven is trouwens een beproefde tactiek van mij. Mensen houden nu eenmaal van wat ze gewoon zijn.”

Mogen de fans hopen op een vierde deel?

“Deel drie is nog maar net uit of mensen vragen er al naar. De kans is dus groot dat er nog een vierde boek komt, maar dat is niet voor meteen. Eerst moet ik even bekomen (lacht).”

Maarten Joossens

Sandra Bekkari, Nooit meer diëten deel 3, Borgerhoff & Lamberigts, 24,95 euro