Frankrijk overweegt azertyklavier te dumpen

De Franse overheid wil het azertyklavier aanpassen. Mogelijk gaat het zelfs helemaal op de schop.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

De Fransen hebben al langer problemen met hun azertyklavier. In de eerste plaats is er geen gestandaardiseerde versie, in tegenstelling tot het qwertyklavier in andere landen, waardoor er heel wat verschillen zijn tussen verschillende klavieren. Bovendien is het vaak onmogelijk om accenten te typen op hoofdletters. Ook een hoofdletter ‘ç' lukt niet. Daarnaast ontbreken de lettercombinaties œ en æ.

Twee voorstellen

Vorig jaar vroeg minister van Cultuur Fleur Pellerin aan de Association française de normalisation (Afnor) om daar iets aan te doen. Die organisatie heeft nu twee voorstellen klaar. In het eerste voorstel behouden alle letters en cijfers hun plaats, maar wordt het mogelijk om accenten op hoofdletters te typen en kan je een punt typen zonder de shifttoets ingedrukt te houden. Op veel azertytoetsenborden in België kan je overigens wel accenten op hoofdletters plaatsen.

BEPO

Het tweede voorstel is om een BEPO-toetsenbord te gebruiken. Op dat klavier staan de letters en cijfers volledig anders. Die indeling zou de meest gebruiksvriendelijke zijn, maar ze heeft uiteraard als nadeel dat niemand eraan gewend is. Bij een BEPO-klavier staan de letters B, É, P, O, È en ! op de plaatsen van de azertytoetsen.

In september wordt de knoop doorgehakt. Het is niet de bedoeling dat fabrikanten verplicht worden om de standaard te volgen, maar hij zou wel verplicht worden voor overheidsdiensten. Als alle fabrikanten zich toch naar die nieuwe norm schikken, zou dat ook voor ons gevolgen kunnen hebben.