Franse politie is het beu
De Franse politie is in een zestigtal steden op straat gekomen om te protesteren tegen «politiehaat». Ook vond er een tegenbetoging plaats die het toenemende politiegeweld aanklaagt.
De voorbije twee maanden wordt er in Frankrijk hevig geprotesteerd tegen de arbeidshervorming die de regering-Valls plant. Daarbij krijgt de politie het regelmatig hard te verduren. In totaal zijn er bij de betogingen al 350 agenten gewond geraakt. Zo'n 1.300 mensen zijn al opgepakt. Gisteren trokken de politiemannen dan zelf de straat op om te protesteren tegen het geweld dat ze te verwerken krijgen.
Provocatie
In Parijs verzamelden enkele honderden politiemannen op de Place de la République. Ook enkele honderden tegenbetogers daagden op. Volgens hen is de politie net de aanstoker van het geweld. Zij scandeerden slogans als «Iedereen haat de politie» en begonnen te duwen, waarna de agenten pepperspray gebruikten. Enkele betogers staken een politiewagen in brand (foto).
Een van de tegenbetogers, Vanina Giudicelli, stond het persagentschap AP te woord. «Sinds de eerste betoging op 9 maart merken we dat zij het geweld veroorzaken», zei ze. «We worden bespoten met traangas, geslagen met matrakken en gearresteerd.» Voor haar is de politiebetoging «een ware provocatie».
IJzeren staven
Jean-Claude Delage, de secretaris-generaal van de politievakbond, sprak op BFM television van «escalerend geweld» tegen de politie. Hij legde uit dat agenten tijdens de betogingen de voorbije maanden regelmatig geraakt werden door projectielen en molotov-cocktails of zelfs geslagen werd met ijzeren staven. «Heethoofden zorgen voor confrontaties tijdens vreedzame protesten», zei hij. «Het is heel moeilijk om hen in de massa te identificeren en te arresteren.»
De politiebaas, Jean-Marc Falcone, zei dat «antipolitiehaat van een klein deel van de bevolking komt, maar die 10% is heel gewelddadig.» Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve (PS) zei dat hij zijn «volledige steun» verleent aan de politie.
De nieuwe arbeidswet moet bedrijven meer flexibiliteit bieden om meer banen te kunnen scheppen. Critici vrezen een verzwakking van de rechten van de werknemers.
Foto: AFP / J. Saget