Froome en Greipel aan het feest op Champs-Élysées

De Brit Chris Froome (Team Sky) heeft zondag voor de derde keer in zijn carrière de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. De zege in de 'koninklijke' sprint op de Champs-Élysées in Parijs was net als vorig jaar voor André Greipel (Lotto-Soudal).
door
Matthias
Leestijd 2 min.

Voor de Duitse kampioen was het pas zijn eerste zege in deze Tour, maar al zijn elfde in totaal. In de spurt haalde hij het nipt van de Slovaak Peter Sagan (Tinkoff). De Noor Alexander Kristoff (Katusha) sprintte naar de derde plaats, onze landgenoot Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) werd zesde.

Na een verplaatsing met het vliegtuig van Avoriaz naar Parijs zette het peloton in Chantilly omstreeks 16u35 aan voor de slotrit. Kort daarvoor was er bij Team Sky al geklonken op de derde eindzege van Chris Froome in de Tour de France, na die van 2013 en 2015. Het peloton trok aan een gezapig tempo richting de lokale rondjes aan de Champs-Élysées.

Op dat lokale circuit volgden enkele ontsnappingspogingen, onder meer van de onvermijdelijke Greg Van Avermaet (BMC). Maar ook onze landgenoot werd op zes kilometer van het einde gegrepen. Een massasprint bleek opnieuw onvermijdelijk, al was het peloton wel al in enkele stukken gebroken.

De Duitser Marcel Kittel (Etixx-Quick.Step) was het belangrijkste slachtoffer van dat hoge tempo en zou niet in het stuk voorkomen. Zijn landgenoot Greipel kwam al op 900 meter van de meet alleen te zitten, maar kwam ijzersterk uit het wiel van Kristoff. De Noor werd ook nog ingehaald door Peter Sagan, die nipt de duimen moest leggen voor winnaar Greipel.

Achter het gewoel van de sprinters reden eindwinnaar Chris Froome en zijn Sky-ploegmaats zij aan zij en breed glimlachend over de streep. Naast Froome mocht de Fransman Romain Bardet (AG2R) als tweede op het podium plaatsnemen, terwijl de Colombiaan Nairo Quintana (Movistar) vrede moest nemen met de derde plaats.

De Slovaak Peter Sagan won voor de vijfde opeenvolgende keer het puntenklassement en de bergtrui was voor de Pool Rafal Majka. De Brit Adam Yates was de beste jongere en het Spaanse Movistar won het ploegenklassement.

bronnen: Belga en redactie Metro