Frustratie bepaalt hoe iemand de computermuis beweegt

Een computer die niet meer reageert, de internetverbinding die plots wegvalt, een website die maar niet wil laden ... Er zijn heel wat zaken die kunnen frustreren als je met een computer werkt. Volgens een onderzoek dat recent in Managment Information Systems Quarterly verscheen, zorgt die frustratie ervoor dat mensen de muis anders gebruiken.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

De onderzoekers frustreerden de deelnemers bewust door hen foutieve pagina's voor te schotelen. Het gebruik van de muis werd voor en na geanalyseerd. Uit die analyse blijkt dat tevreden gebruikers hun cursor met vloeiende bewegingen over het scherm bewegen, terwijl boze gebruikers eerder verstrooide en gekartelde lijnen maken.

Een mogelijke verklaring die de onderzoekers hiervoor opvoeren is de theorie van aandachtsprocessen (attentional control theory). Die stelt dat mensen minder doelgericht worden wanneer ze kampen met negatieve emoties. In plaats daarvan gaan ze zich toeleggen op de bron van die emoties. Zo ook wanneer een website vervelend doet.

"Met deze technologie zullen websites slimmer worden", stelt Jeff Jenkins, auteur van de studie. "Websites zullen meer doen dan enkel informatie weergeven, ze zullen je beter aanvoelen. Ze zullen begrijpen hoe jij je voelt", aldus Jenkins.

De technologie kan mogelijk interessant zijn om te kijken hoe gebruikers een website ervaren. Als irritatie steeds de kop opsteekt, is het duidelijk dat er iets moet veranderen. Een kleine start-up heeft al een patent aangevraagd voor de technologie van Jenkins.