Gebruiken we in de toekomst papier van olifantenmest?
Tijdens een meeting van het American Chemical Society legden wetenschappers hun opmerkelijk idee uit. Dr Alexander Bismarck kreeg de ingeving tijdens een vakantie in Griekenland. Hij zag een paar geitjes in een wei grazen en legde de link tussen het verteerde gras en papier. In de uitwerpselen van de dieren zit cellulose of een stof die vaak in planten voorkomt en veel vezels bevat. Ook in hout zit deze stof, maar dat is veel moeilijker te verwerken in een product. Afhankelijk van het dier, kan je tot 40% cellulose filteren. Omdat geiten best klein zijn, besloot hij het experiment uit te voeren bij olifanten.
Schoonmaken
Om papier van mest te geraken, moet er eerst een lang schoonmaakproces gestart worden. Tijdens deze oppoets worden onzuiverheden eruitgehaald en bacteriën gedood. Tot slot volgt er nog een chemisch proces om nanovevels te krijgen. Uiteindelijk worden de nanovezels omgezet tot papier. Het voordeel van nanopapier is dat het erg veelzijdig is. Het kan voor vele doeleinden gebruikt worden, waaronder als filter om afvalwater te zuiveren.
Koffie
Het is niet de eerste keer dat de mest gerecycleerd wordt. Zo gebruikt het luxueuze koffiemerk 'Black Ivory Coffee' de uitwerpselen in hun koffie. De zwaargewichten krijgen in hun maaltijden, kersen verwerkt. Eenmaal de fruitsoort verwerkt is, gaan ze de kersen eruit filteren en worden de producten gedroogd en gebrand tot koffie.