Geen foto, maar een 3D-miniatuur als aandenken

door
Joris
Leestijd 2 min.

Jonathan Webb, een BBC-reporter, bezocht een fysica-conferentie in maart en kwam thuis met een volledig gekleurde afdruk van zichzelf.

Hij vertelt hoe hij op een roterend platform ging staan, voor enkele minuten wat ongemakkelijk stil stond terwijl een camera hem van top tot teen scande en dan een formulier invulde. Enkele weken later arriveerde een pakket bij zijn huis. In de doos: een 3D-versie van zichzelf van slechts vijf centimeter groot.

Het bedrijf dat de miniatuur produceerde, draagt de naam 'Twindom'. Richard Berwick, oprichter van de firma, zegt dat ze zich voornamelijk richt op mensen die een aandenken willen aan iemand die hen nauw aan het hart ligt. "Het zijn meestal niet de mensen zelf die de print krijgen, maar hun vrienden of familie", legt hij uit.

Naast cosplayers - mensen die graag aan gekostumeerd rollenspel doen - zijn politiemannen de beste klanten. "Ze poseren dan in uniform, want dat is leuk voor de kinderen. Het is een aandenken voor de familie, want politiemannen hebben een zeer gevaarlijke job. Op deze manier krijgt men een model van de geliefde in plaats van een foto", klinkt het.

Het idee lokt ook veel oudere mensen of koppels. Veel kinderen van oudere mensen hebben liever een 3D-scan dan een foto omdat dat veel meer echtheid bevat. En koppels gebruiken hun 3D-portretten om deze bovenaan op de huwelijkstaart te plaatsen.

En alsof dat nog niet gek genoeg is, wordt het voor sommigen een nieuwe vorm van communiceren. Zo werden er al huwelijksaanzoeken gedaan door 3D-personen. "Ze houden een bordje vast waarop 'wil je met mij trouwen?' staat en ze worden daar dan mee gescand."

Een man kreeg zelfs antwoord van zijn 3D-vrouw. De echte vrouw scande zichzelf op dezelfde manier, met een bordje waar 'ja' op geschreven stond.

Het hoge realiteitsgehalte van de modellen trekt veel aandacht. Kreuken in broeken en truien worden niet vergeten. Sommigen vinden het geniaal, anderen vinden het angstaanjagend.