Geen weekendplannen? Deze vijf cultuurtips brengen heil

hello-mixityMuziek - Hello Mixity - 30 september te Brussel
door
Mare
Leestijd 1 min.

Het hart van de wereld klopt in Brussel. Dat is iets wat de Brusselaars al langer weten, maar dat ze op ‘Hello Mixity' maar al te graag aan iedereen willen tonen. Het is een feestelijke en muzikale voorbode van wat het themajaar rond diversiteit te bieden zal hebben. Zo kan je de vele gemeenschappen ontmoeten die onze hoofdstad rijk is. Op de Kunstberg is het verzamelen geblazen voor het meest eclectische concert dat je ooit gezien hebt! Van een Japans koor over het anthem van de Belgian Pride tot ‘Formidable' van Stromae in het Arabisch en Galicische volksliederen. Wie dat een brug te ver vindt, kan de stad ontdekken in het kielzog van een gids.

Wildemannen Woestewijven - 1 & 2 oktober te Gent

Nu je kinderen zich weer moeten gedragen op school en gedisciplineerd op tijd naar bed gaan, bied je hen best wat tegengewicht in de vorm van georganiseerde gekheid. Het familiefestival ‘Wildemannen Woestewijven' is er bij uitstek voor wiebelkonten en wildebrassen. Het stuurt je op een baldadige ontdekkingstocht door Gent, vol concerten, straattheater en workshops. Op zaterdag geeft burgemeester Daniël Termont de sleutels van de stad aan kinderen, en vanaf dan zijn zij een heel weekend baas in de stad. Elke festivaldag begint met een wilde tocht van het Sint-Baafsplein naar het Baudelopark, waar theater, dans, muziek, workshops en rituele verbrandingen (jawel!) op het programma staan. De Piepkes (Frederik Sioen, Roland en Pieter-Jan De Smet) sluiten zowel op zaterdag als op zondag het feest met een knettergek optreden in ware piepkesstijl.

Festival - 500 jaar Utopia - t.e.m. 17 januari te leuven

Als je het ons vraagt moeten we in deze soms verwarrende tijden vooral blijven dromen van een betere wereld. Neem een voorbeeld aan Thomas More, de Britse humanist die in de zestiende eeuw - toch ook geen vrolijke tijd - zijn beroemde werk ‘Utopia' schreef. In dat Latijnse werk bekritiseerde hij de problemen in zijn eigen Engeland door daar een ideale, zelfverzonnen staat tegenover te stellen. Zijn Utopia heeft, bekeken door een moderne bril, veel weg van een socialistische samenleving… Het werk is een klassieker uit de wereldliteratuur, maar raad eens waar het voor het eerst gedrukt werd? Bij ons in Leuven. In 2016 zal dat dan ook nog eens precies 500 jaar geleden zijn. Geen wonder dat de stad van socialist Louis Tobback zijn illustere voorloper graag in de kijker zet. Onder de noemer 500 jaar Utopia - Leuven viert de stad het werk van More, met een waaier aan diverse activiteiten. Rode draad is vernieuwing en ontdekking, want Utopia gaat over een betere toekomst: The Future is More.

Evenement - Nuit Blanche - 1 oktober te Brussel

Europa… het is een hot topic tegenwoordig. Maar weten we wel genoeg over dat wat ‘schimmige' begrip? Wie is Europa? Wat is Europa? Het kunstenparcours Nuit Blanche vat de koe bij de horens en organiseert dit jaar zijn 14de editie pal in de Europese wijk. Een spoor aan hedendaagse installaties en kunstcreaties met een geëngageerde ondertoon leidt je door de Europese wijk en daagt je gedachten daarover uit. Neem nu de Nederlandse kunstenaar Dries Verhoeven, die je met zijn Guilty Landscapes persoonlijk in contact brengt met de verre gevolgen van een Europese economische politiek. Tien minuten plaatst hij je individueel tegenover een video-installatie die ontroert maar je net zo goed bij je nekvel grijpt. Stof tot nadenken…

Comedy - Neen, het was gisteren ook al laat... - 1 oktober te Koksijde

Wat als we nu eens beslisten om binnen te blijven, om alle hippe feestjes, noodzakelijke recepties en onmisbare borrels aan ons te laten voorbijgaan? Wat als we nu eens beslisten om de wereld te bekijken vanuit onze veilige, luie zetel? Adriaan Van den Hoof deed het: hij ging de strijd aan met FOMO (Fear of Missing Out) en vertelt ons in Koksijde wat die bijzondere ervaring met hem deed. Iets zegt ons dat dat een grappige en herkenbare avond wordt…