Geert Molenberghs: "We konden niet voorspellen dat dat in ons land ging gebeuren"

Alsof het coronavirus nog niet genoeg was, zorgt de Britse variant nu voor extra ongerustheid. In sommige landen is de besmettelijkere variant al dominant, en daar zien we momenteel dramatische toestanden. Toch moet er ook genuanceerd worden. “Als je door de Britse variant wordt besmet, zijn je kansen hetzelfde om zwaar ziek te worden of te sterven”, klinkt het.
door
koen.de.nef
Leestijd 2 min.

Tijdens de persconferentie van Sciensano deelde viroloog Steven Van Gucht mee dat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de Britse variant 40 procent besmettelijker is dan de klassieke variant. In sommige landen zien we het effect daar al duidelijk van, zo legt biostatisticus Geert Molenberghs uit in Humo. “In Nederland zegt viroloog Marion Koopmans: ‘1 tot 5 procent van het virus dat nu rondgaat, is de Britse variant.' Dat is dus slecht nieuws. In vier weken tijd is de variant in Ierland van 9 naar 13 naar 25 naar 45 procent gegaan. Een exponentiële curve binnen de epidemie. In Londen is de Britse variant dominant. De gewone variant is naar de rand verdreven”, klinkt het.

Gevolg van versoepelingen tijdens feestdagen

De situatie is in die landen momenteel dramatisch. Volgens Molenberghs heeft dat te maken met de versoepelende maatregelen tijdens de feestdagen. “In Engeland heb je dramatische toestanden: mensen worden, bij gebrek aan vrije bedden in het ziekenhuis, in ambulances verzorgd. In Ierland is het nog erger, daar stevenen ze op een catastrofe af. En dan te bedenken dat Ierland één van de beste leerlingen in de Europese klas was. Tot de Britse variant daar rondging en de Ierse regering, als goede katholieken, toeliet om met drie gezinnen samen kerst te vieren. Daar betalen ze een hoge prijs voor. Gelukkig heeft onze regering beslist kerst en Nieuwjaar in intieme kring te laten plaatsvinden. We hebben nog een kans: we zitten bovenop die gluiperd van een Britse variant. Ons zal niet overkomen wat in Londen is gebeurd: plotseling vaststellen dat 50 procent van de covidpatiënten aan de Britse variant lijdt”, vertelt hij.

Britse variant niet gevaarlijker

Molenberghs benadrukt dat de Britse variant wel besmettelijker, maar niet gevaarlijker is dan het ‘gewone' coronavirus. “Als je door de Britse variant wordt besmet, zijn je kansen hetzelfde om zwaar ziek te worden of te sterven. Maar hij besmet wel meer mensen, waardoor meer mensen eraan overlijden. Een virus dat rondgaat, muteert. Dat is logisch. Alleen konden we niet voorspellen dat het hier zou gebeuren. Op slag zijn we weer op achtervolgen aangewezen. We hebben als virusbestrijders met twee onvoorspelbare factoren af te rekenen: het gedrag van het virus én het gedrag van de mens”, besluit hij.