Geiten krimpen door de klimaatverandering
Geiten krimpen door de klimaatverandering. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Durham. Alpengeiten wegen op dit moment 25% minder dan dat de soort in 1980 woog. De gewichtsafname zou te wijten zijn aan de klimaatverandering die een invloed heeft op de dieren.
De onderzoekers bestudeerden de effecten van veranderingen in temperatuur op de lichaamsgrootte van de Alpine Chamoisn een soort berggeit, in de afgelopen 30 jaar. Tot hun verbazing ontdekten de wetenschappers dat jonge geiten nu 25% minder wegen dan dieren van dezelfde leeftijd in de jaren '80.
De laatste jaren werd er een daling van de lichaamsgrootte bij verschillende diersoorten vastgesteld. Wetenschappers koppelden het fenomeen aan het veranderende klimaat. De onderzoekers zeggen dat het bij de berggeit wel opvallend is omdat de daling in grootte zo snel gaat en zo sterk is. "Het feit dat verschillende vissen, vogels en zoogdieren kleiner worden, wordt toegeschreven aan de wereldwijde klimaatverandering," schreef Dr Tom Mason, hoofdauteur van de studie en professor Biologische en Biomedische Wetenschappen aan de Durham University.
"Maar de daling waarmee we hier te maken hebben, is werkelijk verbluffend. Dit kan problemen opleveren voor het voortbestaan van de soort." Het team wetenschappers dook in gegevens van jagers uit de Italiaanse Alpen. Zij ontdekten dat het krimpen van de soort in verband staat met de opwarming in de regio die 3 tot 4° C warmer werd in de laatste dertig jaar.
"We weten dat de Chamois in warme periodes meer rusten en minder tijd besteden aan het zoeken naar voedsel. Dat heeft invloed op hun lichaamsgrootte en gewicht," legt co-auteur Dr Stephen Willis uit. "Als de klimaatverandering ook een dergelijke invloed heeft op de omvang van het vee, dan kan dit grote gevolgen hebben voor de productiviteit van de landbouw in de komende decennia."