Geld verdienen op de beurs doe je zó

De kapitaalwinsten die sommige beurseffecten bieden kunnen de indruk wekken van snel geld. Maar de professionals waarschuwen: hoewel iedereen kan investeren op de beurs, maak je best eerst je huiswerk.
door
Heleen
Leestijd 3 min.

Eerste stap: je profiel bepalen

Alle beurskenners herinneren eraan: de eerste stap is het profiel van de investeerder bepalen. Want er zit een wereld van verschil tussen een defensieve investeerder die zijn kapitaal wil laten groeien zonder te veel risico te nemen en een speler die hoopt de jackpot te winnen. En vooral een waaier aan meer of minder risicovolle en meer of minder aantrekkelijke oplossingen.

"Je hoef niet te dromen, een veilige investering die veel opbrengt bestaat niet", benadrukt Bertrand Bemelmans, beleggingsadviseur bij Belfius. "Als we een klant hebben die geen risico's wil nemen, stellen we hem staatsobligaties voor. Die zijn over het algemeen veilig. Maar de opbrengst ervan is laag. Als iemand een grotere opbrengst wil, stellen we hem een mengeling van obligaties en aandelen voor. Zodra we te maken hebben met een gemiddelde investeerder, stoppen we 50% aandelen in het mandje. Dat brengt meer op, maar houdt meer risico in."

Samengevat: beginnende investeerders wordt aangeraden zich te richten op betrouwbare effecten die niet te hoog gewaardeerd worden en tegelijk te gokken op enkele risicovollere effecten om op grotere winsten te hopen. Maar het is beter om niet alles in te zetten op deze laatste, want dan loop je het risico alles te verliezen.

Langzaamaan opbouwen

Je hoeft niet jarenlang te sparen om dan in één keer een grote som te investeren. "Je kunt met niks beginnen", zegt Bernard Keppenne, Chief economist bij CBC. "Maandelijks een kleine som kunnen beleggen, is voldoende. Dat kun je doen via pensioensparen." Er bestaan andere middelen, vanaf 25 euro per maand. Er is geen gemiddeld bedrag, alles hangt af van het maandelijkse inkomen van de investeerders, van zijn groepsverzekering…

Het startkapitaal

Om geleidelijk actief te worden op de financiële markten heb je een hoog startkapitaal nodig om zelf een gediversifieerde portefeuille te beheren. Dat niveau verschilt naargelang de experten, maar niemand begint met een niveau lager dan 20.000 euro. "Dat is het strikte minimum", benadrukt Bertrand Bemelmans van Belfius. "Onder zo'n kapitaal, dat al erg laag is, is het onmogelijk om arbitrages uit te voeren in je aandelenportefeuille, of ze zijn onbeduidend." Je kunt beter beginnen met 100.000 euro.

Je effecten variëren

Dat is nog een basisregel van het investeren op de beurs die alle experten promoten: je mag nooit al je eieren in één mand leggen. Als je geluk hebt, win je wel de jackpot, maar als het misloopt, loop je het risico in één keer al je kapitaal te verliezen. Diversifiëring garandeert een zekere bescherming, want niet alle sectoren hangen af van dezelfde variabelen (rentevoet voor de banksector, prijs van de grondstoffen voor de industrie, algemene gezondheid van de economie voor de diensten, …). Ook al tast de verslechtering van een variabele een deel van de portefeuille aan, een andere kan blijven presteren en de uiteindelijke balans in evenwicht brengen.

Het dakfonds, de kant-en-klare oplossing

Investeren op de beurs is een voltijds beroep. "Je moet de markten volgen waarop je actief bent, de verschillende effecten, de variabelen die hen kunnen beïnvloeden", legt Keppenne uit. De meest eenvoudige oplossing is het overlaten aan een dakfonds, een fonds beheerd door een bankinstelling. Dat fonds bestaat al uit verschillende effecten en obligaties. "De particulier hoeft zich geen zorgen te maken over het evenwicht van zijn portefeuille bij de evolutie van de verschillende sectoren, professionals doen het voor hem", merkt Bemelmans op. Uiteraard moet je dan beheerskosten betalen aan de bank. Maar dat vindt de cliënt uiteindelijk niet erg, want hij geniet van de expertise van professionals die ook de transactiekosten proberen te regelen.

Inzetten op de lange termijn

"Investeren moet je op middellange of lange termijn bekijken", waarschuwt Frédéric Vetry, Category Manager Personal Banking bij ING. "Het is normaal dat de financiële markten hoogtes en laagtes kennen. Je moet bereid zijn je spaargeld voor 5 tot 10 jaar vast te leggen om je te beschermen tegen een eventuele neergang. Dat wil zeggen dat je niet meteen mag reageren wanneer een markt fluctueert." Je kunt uiteraard proberen te profiteren van de stijging van een effect en op tijd verkopen. "Dat is mogelijk, maar het houdt veel meer risico in", klinkt het. Enkel investeerders met een erg ‘dynamisch' risicoprofiel wagen zich eraan.

(cg)