Genetisch gemanipuleerde muggensoort moet malaria uitroeien

Een gevaarlijk volkje, die muggen. In de strijd tegen malaria zijn Amerikaanse wetenschappers erin geslaagd om muggensoorten te kweken die de ziekte niet meer kunnen overbrengen op mensen. Door de muskieten met het bewerkte DNA vrij te laten in de natuur, hopen de onderzoekers op een ‘malarialoos' nageslacht. Op termijn zou dat de dodelijke ziekte, die nog steeds wereldwijd slachtoffers maakt, bijna helemaal kunnen uitroeien.
door
Charlotte
Leestijd 1 min.

Onderzoekers van de universiteit van Californië hebben de anopheles stephensi, een muggensoort die in India zorgt voor de verspreiding van malaria, voorzien van aangepast gen dat resistent maakt tegen de malariaparasiet. Met die nieuwe techniek wordt de overdracht van die parasiet op mensen geblokkeerd. Die genetisch gemanipuleerde muggen zullen zich voortplanten met hun gevaarlijke soortgenoten. De biologen voorspellen dat 99,5% van de nakomelingen geen malaria meer zal verspreiden.

Het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van malaria is in vijftien jaar tijd al bijna gehalveerd, blijkt uit een gezamenlijk rapport van Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie van september dit jaar. Toch loopt bijna de helft van de wereldbevolking nog risico op malaria. Bovendien zijn steeds meer muggen immuun voor bestrijdingsmiddelen.

Foto Pixabay