Genocide Rwanda - "Rwanda meer dan ooit verenigd", zegt president Kagame

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Rwandese volk is, 25 jaar na een genocide die zeker 800.000 mensen het leven kostte, "meer dan ooit verenigd". Dat heeft president Paul Kagame zondag gezegd tijdens de herdenking van de genocide in hoofdstad Kigali. Hij prees de kracht van het Rwandese volk, dat uit een afgrond gekomen is en weer een "familie" geworden is. "In 1994 was er geen hoop, enkel duisternis", aldus Kagame, al sinds 1994 de sterke man in Kigali. "Vandaag straalt het licht hier. Hoe is dat gebeurd? Rwanda is weer een familie geworden." "Ons volk heeft een immens gewicht gedragen, zo goed als zonder te klagen", zei de president. "Dat heeft ons beter en meer verenigd dan ooit gemaakt. Niets zal ooit nog de kracht hebben om de Rwandezen tegen elkaar op te zetten. De geschiedenis zal zich niet herhalen. Dat is onze duidelijk belofte." Kagame leidt een land waarin amper vrijheid van meningsuiting is, een echte oppositie niet bestaat en het middenveld sterk beperkt wordt - in 2016 won hij de presidentsverkiezingen met net geen 99 pct van de stemmen.

Kagame riep de jongere generatie op het stokje over te nemen - de bevolking jonger dan 25, die dus geboren werd na de genocide, is goed voor 60 pct van de bevolking. "Zij hebben de verantwoordelijkheid om alsmaar meer in handen te nemen, en deel te nemen aan de bouw van het Rwanda dat we willen en verdienen. 25 jaar later staan we hier. Wij allemaal. Gewond en met een gebroken hart, ja. Maar onoverwonnen."

"We bidden dat geen enkel ander volk diezelfde ellende zal moeten meemaken, in het bijzonder onze broers en zussen in Afrika", aldus nog Kagame.

De president startte de herdenkingsplechtigheid door, aan de zijde van zijn vrouw, een vlam aan te steken aan het Kigali Genocide Memorial. Daar zijn meer dan 250.000 slachtoffers van de genocide begraven. Van dat memoriaal gaat het te voet naar het Amahoro-stadion, waar een wake plaats zal vinden.

Aan het Kigali Genocide Memorial hielden ook de Belgische premier Charles Michel en voorzitter van de Europese Commissie een toespraak. Michel erkende, net als zijn voorganger Guy Verhofstadt in 2000, dat België een deel van de verantwoordelijkheid draagt voor de genocide. "Tijd kan nooit de donkerste uren van onze geschiedenis uitwissen", aldus Juncker. "Het is onze plicht te herinneren."

Michel was de enige niet-Afrikaanse regeringsleider die naar Kigali was afgezakt. Er waren enkele andere Afrikaanse staats- en regeringsleiders, maar geen enkele van Rwanda's buurlanden, wat wijst op het isolement van Kagame.

De genocide in Rwanda begon op 7 april 1994, enkele uren nadat het presidentiële vliegtuig, met aan boord president Juvénal Habyarimana en zijn Burundese ambtgenoot, in nog onopgehelderde omstandigheden werd neergeschoten. Op goed 100 dagen tijd werden zeker 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's omgebracht. Kigali heeft het zelf over 1 miljoen doden.

Op 7 april werden ook tien Belgische blauwhelmen vermoord die instonden voor de bescherming van premier Agathe Uwilingiyimana. Er kwamen ook twaalf Belgische burgers om.

bron: Belga