Gentse tomaten uit urinebodem
Aanleiding van het onderzoek is het grote verlies van meststoffen bij veeteelt. Zo'n 86 procent van de gebruikte meststoffen belandt in waterstromen of in de lucht, wat voor milieuproblemen zorgt. De onderzoekers willen de afvalstromen recupereren.
En wie aan stromen denkt, denkt aan urine. Urine bevat het merendeel van de stikstof en fosfor die aanwezig is in huishoudelijk afvalwater en levert die stoffen aan in geconcentreerde vorm, vertelt onderzoeker Joeri Coppens van UGent. De urine werd omgezet in een voedingsoplossing waarmee algen werden gekweekt. Die algen werden vervolgens gebruikt als meststof voor de tomaten.
Roder en zoeter
De nieuwe methode bleek meteen succesvoller te zijn dan de oude methode. "Uit de serretest bleek dat de algentomaten maar liefst 30 procent meer suikers en 70 procent meer natuurlijke kleurpigmenten bevatten ten opzichte van standaardtomaten", legt Joeri Coppens uit. "Daardoor zijn de algentomaten roder en zoeter dan traditioneel gekweekte tomaten."
Door de urine te recupereren, kunnen de onderzoekers het mestafafval terugdringen. Wij zijn alvast benieuwd om de nieuwe tomaten lekker zijn.