Getrainde dolfijnen moeten bedreigde Californische bruinvis redden

De Mexicaanse regering gaat drie getrainde dolfijnen inzetten om hun bedreigde soortgenoot, de Californische bruinvis, op te sporen. De dolfijnen moeten de met uitsterven bedreigde bruinvis-populatie redden.
door
yannick.lequime
Leestijd 2 min.

Ze worden ook wel 'panda van de zee' genoemd en op het moment leven er naar schatting nog maar zo'n dertig exemplaren in het wild. De dieren worden bedreigd met uitsterven vanwege het vissen met kieuwnetten op garnalen in de Golf van Californië. Ze komen vast te zitten in de netten en sterven.

Eerder werd al door het Amerikaanse leger gebruik gemaakt van militaire dolfijnen om het uitsterven van de 'vaquita' te voorkomen. Maar nu gaat ook de Mexicaanse regering deze getrainde dolfijnen in september inzetten om de bruinvissen te lokaliseren. Ze willen de beestjes vangen en naar een speciaal verblijf overbrengen, om de populatie van de kleine dolfijnsoort op te krikken.

WNF lanceert petitie

Het Wereldnatuurfonds noemt de Californische bruinvis 's werelds meest bedreigde diersoort. Daarom lanceert het WNF vandaag een petitie die de Mexicaanse overheid aanspoort vaquita's niet alleen te vangen maar ook meer te doen voor het redden van de dieren. "Dat betekent een permanent verbod op de drijfnetten waarin de vaquitas verdrinken en een betere handhaving. Het tijdelijke verbod op de kieuwnetten loopt namelijk eind deze maand af", zegt woordvoerder Dylan de Gruijl.

"Ook moeten de Amerikaanse en Chinese overheid samenwerken met Mexico om de illegale vangst en smokkel van de totoabavis tegen te gaan. De vaquita raakt namelijk verstrikt in de drijfnetten waarmee op die totabavis wordt gevist. De zwemblaas van de totoaba wordt in China gebruikt in traditionele medicijnen en is duizenden euro's waard", klinkt het.

Save the panda of the sea! Ask @EPN to take immediate

steps to #savethevaquita from extinction before it's too

— WWF (@WWF) 16 mei 2017