"Gezondheidsapps werken eetstoornissen in de hand"

Onze smartphones staan bomvol met apps, waaronder ook vaak hulpmiddeltjes om wat gewicht te verliezen. Maar apps zoals MyFitnessPal en LoseIt! krijgen nu de wind van voren nadat de Britse omroep BBC een reportage maakte waaruit blijkt dat de apps eetstoornissen in de hand kunnen werken of zelfs verergeren.
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 1 min.

Wie een app gebruikt om af te vallen, kan in zo'n app ook vaak ook bijhouden hoe hij of zij zich voelt. Britse journalisten ontdekten dat die emoties vaak erg negatief waren, zoals ‘uitgehongerd', ‘mislukking' en ‘ik heb veel te veel gegeten, ik haat mezelf'. Zulke negatieve typeringen zouden kunnen aanzetten tot eetstoornissen.

Obsessief

Medische specialisten zijn er echter niet van overtuigd dat eetstoornissen door een app ontstaan, al wijzen ze wel op de gevaren ervan. “Veel mensen met een eetstoornis tellen calorieën of houden hun gewichtsverlies obsessief bij. Dergelijke apps ondersteunen dat gedrag of verergeren het zelfs waardoor het moeilijker wordt om te herstellen”, zegt Tom Quinn, directeur van Beat, een hulppunt voor eetstoornissen.

BMI

MyFitnessPal reageerde meteen en verwijderde de ongezonde meldingen. Vanaf nu zal de app ook mensen die niet aan hun caloriebehoefte komen, aanmoedigen dat wel te doen. “Gebruikers die zich aanmelden en een BMI lager dan 18,5 nastreven, worden aangemoedigd een hoger gewichtsdoel te stellen”, aldus een woordvoerder van MyFitnessPal.