Gigantische zwemmende dinosaurus ontdekt
We kunnen ons moeilijk voorstellen dat de witte haai ooit de prooi was van een nog groter, bloeddorstiger en gevaarlijker roofdier. Toch lijkt het geval te zijn dat één van de grootste jagers op onze planeet ooit de prooi was.
Wetenschappers hebben in de Sahara een fossiel opgegraven van een reusachtige dinosaurus waarbij de Tyrannosaurus Rex zou verbleken. De Spinosaurus is het grootste, vleesetende roofdier dat ooit op onze planeet heeft rondgelopen.
De overblijfselen dateren van meer dan 95 miljoen jaar geleden en bevestigen een lang gekoesterde theorie: dit is de eerste bekende zwemmende dinosaurus. Het beest had platte voeten als peddels en neusgaten boven op het hoofd dat eruit zou moeten gezien hebben als dat van een krokodil.
"Het is echt een bizarre dinosaurus, want we hebben nog nooit zoiets gezien. Het heeft een lange nek en een lange staart en een soort van zeil op zijn rug dat minstens twee meter moet gemeten hebben. En als we kijken naar de lichaamsverhoudingen dan blijkt dat het dier onmogelijk even behendig was op het land als andere dinosaurussen waren, waardoor het dus wel een aanzienlijke tijd in het water moet hebben doorgebracht," legt Nizar Ibrahim, een paleontoloog van de Universiteit van Chicago, uit.
De wetenschappers geloven dat het dier voornamelijk leefde in The River of Giants, een rivier die zich uitstrekte van Marokko tot Egypte. De Spinosaurus moet zich voornamelijk gevoed hebben met reusachtige haaien en andere gigantische vissen.
Het idee dat er een dinosaurus bestond die voornamelijk in het water leefde, bestond al van voor Wereldoorlog II maar tijdens de oorlog werden de enige tekeningen en fossielen vernield tijdens een bombardement. Nu heeft de wetenschap nieuwe informatie dankzij het skelet dat opgegraven werd in Marokko.