Google gaat doktertje spelen

In de zoektocht naar de mogelijke oorzak van die irritante jeuk, vervelende hoest of lopende neus gaan steeds meer mensen te raden bij dokter Google. Omdat het in die gigantische medische bibliotheek gemakkelijk verdwalen is, heeft de internetreus nu alle informatie en diagnoses overzichtelijk gebundeld.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Ons lijf en leden zijn hot topic bij Google-gebruikers. Eén op de twintig zoekopdrachten gaat over gezondheid. Nog eens een op de vijf daarvan is een symptoom zoals ‘jeuk', of ‘uitslag'. De uitkomsten van dergelijke zoekopdrachten zijn zeer uiteenlopend: van wetenschappelijke data tot ludieke weetjes of beangstigende ziektebeelden.

Daarom heeft de zoekgigant medische fiches opgesteld met daarop alle symptomen gebundeld. Wie ‘hoofdpijn links' invoert, komt zo meteen terecht bij de gezondheidsproblemen die dergelijke symptomen veroorzaken. Daarnaast zal de zoekrobot ook aangeven of het nodig is om er een echte dokter bij te roepen.

Voor het opstellen van de medische fiches ging Google hulp zoeken bij de Harvard-universiteit en de Mayo Clinic, een van de beroemdste ziekenhuizen en onderzoekscentra ter wereld. Zo hoopt het bedrijf zijn medische geloofwaardigheid op te krikken.

In eerste instantie zal de nieuwe toepassing in de VS gelanceerd worden op smartphones en tablets. In een later stadium volgen computers, andere landen en talen. «Dat kost tijd. We willen de informatie zo toegankelijk mogelijk maken», stelt Veronica Pinchin, productmanager bij Google in De Tijd.

Weinig artsen lopen echt warm voor het idee van Google. Sommigen vrezen voor hun geloofwaardigheid, anderen ergeren zich blauw aan de verkeerde informatie die via het internet verspreid wordt. Google weerlegt die kritiek echter. «We willen artsen niet vervangen. Maar we willen de uitwisseling tussen patiënt en arts opvoeren, zodat de medische behandeling beter wordt», besluit Pinchin.