Greenpeace vernielt eeuwenoud monument in Peru
De Peruaanse regering is van plan om een strafrechtelijke aanklacht in te dienen tegen de Greenpeace-activisten die mogelijk blijvende schade hebben toegebracht aan de Nazca-lijnen, een site beschermd door Werelderfgoed, tijdens een publiciteitsstunt.
De Nazca-lijnen zijn enorme beeltenissen van levende wezens, planten en onbestaande creaturen gekrast in het oppervlak van de grond tussen 1500 en 2000 jaar geleden. De lijnen die alleen volledig gezien kunnen worden vanuit de lucht, zouden rituele functies hebben gehad voor de astronomie.
De grond rond de site is zo gevoelig en heilig dat Peru zelfs haar presidenten verbood om er te lopen. De Greenpeace-activisten dachten echter dat er voor hen andere wetten golden. "Als je er loopt, zal je voetafdruk nog honderden tot duizenden jaren zichtbaar zijn," zei de vice-minister van cultuur in Peru aan de BBC.
"Toeristen krijgen in het algemeen de site vanuit de lucht te zien en in zeldzame gevallen wordt de plek betreden, maar alleen uitgerust met speciaal schoeisel."
"De Nazca-lijnen zijn absoluut kwetsbaar. De lijn die Greenpeace heeft vernietigd was de meest zichtbare en meest bekende van allemaal."
Verschillende Greenpeace-activisten hebben naast de figuur van een kolibrie een enorm geel doek gelegd waarop te lezen staat dat het tijd is voor verandering en de toekomst hernieuwbaar is. Ze lieten ook hun handtekening achter. Het bericht was bedoeld voor afgevaardigden van 190 landen bij de VN-klimaattop in Lima.
Peru wil Greenpeace strafrechtelijk vervolgen voor de activisten het land verlaten. Greenpeace verontschuldigde zich al voor de stunt op de historische site en heeft beloofd de foto's niet meer te zullen gebruiken in de campagne.