Griekenland en eurozone in laatste rechte lijn naar "historische" dag

door
Belga
Leestijd 2 min.

De ministers van Financiën van de eurolanden moeten het morgen op een bijeenkomst in Luxemburg eens raken over een pakket maatregelen dat Griekenland in staat moet stellen om financieel opnieuw op eigen benen te staan vanaf deze zomer. Eurocommissaris Pierre Moscovici spreekt alvast van "een historische" etappe voor de eurozone. "Dan slaan we de bladzijde van deze crisis definitief om." Een dag voor de cruciale bijeenkomst toont Moscovici zich overtuigd dat de euroministers een akkoord zullen bereiken over de afronding van het derde en laatste financiële steunprogramma voor Griekenland. "Het is tijd voor Griekenland om opnieuw op eigen benen te staan", zo blikte de eurocommissaris voor Economische en Financiële Zaken vandaag vooruit.

Griekenland moest acht jaar geleden de steun inroepen van de overige eurolanden omdat het land geen geld meer kon lenen op de financiële markten. Het tekort op de Griekse begroting was geëxplodeerd tot zo'n 15 procent van het bruto binnenlands product en beleggers vreesden dat Athene de leningen niet meer zou kunnen terugbetalen.

Griekenland ontving de voorbije acht jaar 273 miljard euro aan leningen om het land boven water te houden. In ruil moesten opeenvolgende regeringen draconische besparingen en diepgaande hervormingen doorvoeren, die vaak hevige kritiek ontlokten. "Op een dag moet de balans gemaakt worden. Perfectie is niet van deze wereld, maar vandaag werpen deze hervormingen hun vruchten af", meent Moscovici.

Griekenland heeft zijn begroting intussen helemaal op orde en zou vanaf 20 augustus, wanneer het derde steunprogramma uitdooft, in staat moeten zijn om geld te lenen op de markten. Het land kampt wel nog met een schuldenberg van bijna 180 procent van het bbp. De eurolanden, de grootste schuldeisers van Athene, moeten het morgen onder meer eens raken over verdere schuldverlichtingsmaatregelen.

Daarnaast moeten de euroministers en de Grieken ook een financiële buffer voorzien om het land de komende jaren te wapenen tegen eventuele tegenvallers. Tenslotte moeten de ministers het eens raken over een toezichtsysteem. Ook na de uitstap uit het steunprogramma willen schuldeisers en investeerders immers garanties dat Griekenland zich houdt aan zijn begrotingsdoelstellingen en zijn economische hervormingen effectief uitvoert.

bron: Belga