Groen verkeerslicht kleurt weldra blauw
Nog deze maand starten in verschillende provincies proefprojecten met nieuwe verkeerslichten. Die ultramoderne modellen vervangen de groene lamp door een blauw LED-licht. Volgens onderzoek hebben de lampen een gunstige invloed op vermoeidheid en kunnen ze een stroomtekort vermijden.
Als het licht op groen springt, mag je doorlopen. Zo wordt het ons van kindsbeen af ingepeperd. Maar als het van verkeersdeskundigen afhangt, komt daar binnenkort verandering in.
Vermoeidheid
Op advies van die experts wil nu ook de Belgische regering de groene kleur vervangen door blauw. De rode en oranje lampen blijven wel behouden.
«Blauw heeft een gunstige invloed op onze vermoeidheid. Bovendien wordt die kleur beter waargenomen door mensen met gedeeltelijke kleurenblindheid», verzekert Maarten Verelst, die met zijn team twee jaar lang onderzoek deed naar de blauwe verkeerslichten.
Met de vernieuwing mikt de regering vooral op minder ongevallen. Omdat de lampen zullen werken met energiezuinige led-verlichting, helpen ze meteen ook om een stroomtekort te vermijden.
Pionier
In eerste instantie start de regering met proefprojecten. Die worden nog deze maand opgestart op nader te bepalen locaties in verschillende provincies. Als de blauwe lichten succesvol blijken, is het de bedoeling dat vanaf volgend jaar alle verkeerslichten worden aangepast.
Met deze vernieuwing neemt ons land de rol van pionier op zich, want tot op heden bestaat het concept nog nergens anders. «Dat is een leuke bijkomstigheid, maar het is ons vooral om de veiligheid te doen», klinkt het in regeringskringen.
Als in uw buurt het ideale kruispunt ligt voor een proefproject, tweet dan naar @metrobelgie #blauwlicht.