Grondwettelijk Hof trekt stekker uit Turteltaks

Het Grondwettelijk Hof heeft de Vlaamse energieheffing, of Turteltaks, vernietigd. Voor 2016 en 2017 blijft die gelden, maar volgend jaar mag de taks niet meer aangerekend worden.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Al van bij de geboorte van de energieheffing eind 2015, hingen er donderwolken boven haar toekomst. De taks moest de historische schuldenberg van de groenestroomcertificaten wegwerken. Maar de forfaitaire kost werd slecht ontvangen. Zo slecht zelfs dat de heffing in de volksmond naar de toenmalige Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) werd genoemd. Zij moest er ontslag door nemen en nu lijkt ook de Turteltaks ten dode opgeschreven.

PVDA en consumentenorganisatie Test-Aankoop klaagden de maatregel aan voor het Grondwettelijk Hof en krijgen nu gelijk. Volgens de rechters gaat het immers om een dubbele belasting op iets wat ook door de federale regering al belast wordt, met name het elektriciteitsverbruik. En dat mag niet. Iets waar de Raad van State eerder al voor had gewaarschuwd.

Om rechtsonzekerheid en administratieve moeilijkheden te vermijden, blijft de taks wel gelden voor 2016 en 2017. Pas vanaf volgend jaar mogen de energieleveranciers de bijdrage niet meer in de huidige vorm aanrekenen. Febeg, de koepelfederatie van leveranciers, hekelt het feit dat dit weer extra werk én kosten met zich meebrengt voor de energiebedrijven.

 

"Overwinning voor consument"

De beslissing werd op gejuich onthaald bij PVDA en Test-Aankoop. "Kijk: wat velen onmogelijk achtten, is vandaag realiteit", reageren PVDA'ers Peter Mertens en Tom De Meester. De partij noemt het wel "onbegrijpelijk" dat het Grondwettelijk Hof de Turteltaks niet retroactief terugdraait. "De vernietiging van de Vlaamse energieheffing is een overwinning voor de consument", zegt Ivo Mechels, CEO van Test-Aankoop.

Huidig Vlaams Energieminister Bart Tommelein (Open Vld) wil de mensen "geen blaasjes wijsmaken". De vernietiging van de Vlaamse energieheffing doet de schulden uit het verleden niet verdwijnen, benadrukt hij. "Gratis bestaat niet. We zullen dus moeten bekijken hoe we dit kunnen oplossen."

Coalitiepartner CD&V ziet in de vernietiging van de taks een kans om de transitie naar meer duurzame energie "te financieren met een lagere factuur". De christendemocraten vragen een grondige hervorming, die tegen het jaareinde rond zou moeten zijn.