Groot deel Great Barrier Reef sterft af door klimaatverandering

Het Great Barrier Reef heeft een rampzalig jaar achter de rug. Nog nooit sinds het begin van de metingen stierf zo'n groot deel van het riff af. Dat blijkt uit onderzoek van de James Cook University in Queensland.
door
Armin
Leestijd 1 min.

Vooral het noordelijke gedeelte is er slecht aan toe. Hier zou al zo'n 67% van het koraal zijn afgestorven. Het zuidelijke gedeelte staat er beter voor. Dat deel, waar ook de meeste toeristen naartoe gaan, heeft slechts kleine schade overgehouden aan 2016.

Dat de koralen afsterven komt door de opwarming van de aarde. Wanneer de oppervlaktetemperaturen voor langere tijd te hoog zijn verbleekt het koraal en dat was in 2016 het geval. Dit jaar zou zelfs een slechter jaar geweest zijn voor het riff dan de rampjaren 1998 en 2002.

Het goede nieuws is dat de koralen zich kunnen herstellen van verbleking. Dat duurt zeven tot  acht maanden. Als het dan nog geen kleur heeft, is het afgestorven en duurt het veel langer vooraleer er weer leven in het koraal is. In het noordelijk deel zal dit zo'n tien tot vijftien jaar duren.