Grootste bedreiging voor internet is klimaatsverandering
Volgens een recente studie van de universiteit van Wisconsin-Madison is het internet niet klaar voor de klimaatopwarming. Door het steeds sneller stijgende zeeniveau kan een deel van de internetkabels onderwater komen te liggen en sommige van deze kabels zijn hier niet tegen bestand. Experts voorspellen dat dit al kan gebeuren binnen de vijftien jaar.
Duizenden kilometers onder water
Het internet dat we dagelijks gebruiken, bestaat uit een groot netwerk van datacenters en internetkabels. Een stuk van deze kabels liggen op de zeebodem en zijn vocht- en zoutbestendig. Het verlengde van deze kabels op land is dit niet en dit zal binnenkort een probleem vormen.
"Toen het internet zo'n 25 jaar geleden gebouwd werd, hielden we geen rekening met klimaatsverandering", zegt Paul Barford, computerwetenschapper aan de universiteit van Wisconsin-Madison. Hij en zijn team kwamen tot de conclusie dat tegen 2033 ongeveer 6400 kilometer aan internetkabel onder water zal komen te liggen in Amerika alleen al.
Geen vijftig jaar meer
Steden die volgens Barford het hardst getroffen zullen worden zijn Miami, New York en Seattle. Maar omdat het internet alles met elkaar verbindt, zullen de gevolgen overal merkbaar zijn. "Veel van deze infrastructuur ligt vlak aan de kust en dus kan een stijging van enkele centimeters alles al blank zetten", vertelt Barford aan National Geographic.
"De meeste schade die we verwachten voor de komende honderd jaar, zal eerder vroeger dan later optreden. En dat is een verrassing. De verwachting was dat we nog vijftig jaar hadden om ons voor te bereiden. Maar we hebben geen vijftig jaar meer", besluit Barford.