Grootste massa-extinctie ooit op aarde gebeurde door... microben

door
Joris
Leestijd 2 min.

Zo'n 252 miljoen jaar geleden vond de grootste massale extinctie plaats, 90 procent van alle diersoorten verdwenen van onze aardbol. De Perm-Trias-massa-extinctie is de grootste van de 5 massa-extincties die onze aarde heeft gekend en de oorzaak bleef lang een mysterie, tot nu.

De schuldige vinden voor deze extinctie is geen makkelijke opdracht geweest, overal ter wereld doken andere theorieën op en wetenschappers waren het oneens. Nu zou een team onderzoekers van MIT (Massachusetts Institute of Technology) genoeg bewijs hebben om de schuldigen te veroordelen - maar je hebt een microscoop nodig om de moordenaars te zien.

Geen vulkanen of asteroïden

Dit nieuwe werk suggereert dat de daders niet asteroïden of vulkanen zijn, wat eerder werd gedacht, maar een vorm van microben.

Specifiek, methaan producerende archaea genaamd Methanosarcina - die plotseling een explosieve groei kenden in de oceanen en ongelofelijke hoeveelheden methaan in de atmosfeer spuwden wat ingrijpende veranderingen in ons klimaat en de chemie van de oceanen tot gevolg had.

Drie feiten wijzen naar conclusie

De onderzoekers concluderen dat deze bacterie de oorzaak is en baseren hun conclusie op drie feiten.

Ten eerste de ontdekking dat de hoeveelheid koolstofdioxide in de oceanen rond de tijd van de extinctie exponentieel toenam.Ook toont genetisch onderzoek aan dat de bacteriën rond die tijd veranderden, ze leerden heel snel methaan aan te maken om snel te groeien.Ten slotte merkten de wetenschappers op dat de hoeveelheid nikkel (een metaal dat de bacterie nodig had om te groeien), in deze periode plotseling toenam.

Deze drie feiten wijzen naar hetzelfde: een levensvorm die te klein is om met het blote oog te zien, kan grote veranderingen teweegbrengen.