Grote Coronastudie stopt na twee jaar en 46 edities
De Universiteit Antwerpen heeft vorige week de allerlaatste editie van de Grote Coronastudie, in samenwerking met UHasselt, KU Leuven, ULB en FWO gehouden. De grootschalige bevraging liep al sinds het uitbreken van de pandemie twee jaar geleden. De enquête werd in totaal meer dan drie miljoen keer ingevuld.
Hoewel COVID-19 het nieuws niet meer domineert, geven oudere mensen in de laatste Coronastudie toch aan zich zorgen te maken over de aanslepende pandemie. Maar de meeste mensen zeggen eerder ongerust te zijn over andere «zorgwekkende evoluties», zoals de oorlog in Oekraïne, de energieprijzen, de klimaatverandering en de ongelijkheid tussen arm en rijk.
Daarnaast zegt ongeveer de helft van de deelnemers vaker te zullen thuiswerken in de toekomst. Twee op de drie mensen zijn tevreden met de kwaliteit van hun geleverde thuiswerk. Gebrek aan contact met de collega’s is het grootste pijnpunt.
Waardevolle data
«Na twee jaar is dit een goed moment om af te ronden», zegt sociaal wetenschapper Koen Pepermans. «Het invullen van de vragenlijst vergt altijd een inspanning van de respondenten. Het analysewerk kost heel wat tijd en geld. We hebben heel veel waardevolle data kunnen verzamelen: de komende tijd gaan we focussen op de verdere analyse van die gegevens.»
Op wereldvlak menen de respondenten dat Nieuw-Zeeland de coronacrisis beter heeft aangepakt. Singapore, Zuid-Korea en China deden het naar hun inschatting ongeveer even goed als ons land. De VS, India, Rusland en Brazilië hebben de crisis, volgens de ondervraagden, slechter aangepakt dan België.