Gruwelijke beelden moeten humanitaire hulp mogelijk maken
De beelden (niet geschikt voor gevoelige kijkers!) tonen de impact van bomvaten, één van de gruwelijkste wapens in oorlogsvoering. De bommen worden gemaakt van olievaten, benzinetanks of gascilinders die gevuld worden met explosieven, brandstof en metalen scherven. Door hun onnauwkeurigheid mogen bomvaten nooit gebruikt worden in de buurt van burgers. Volgens de videobeelden en getuigenissen maakt het Syrische leger nog steeds gebruik van deze tactiek, al wordt dat sterk ontkend.
De video is gemaakt door burgers van de Syrische stad Daraya tussen 2014 en eind februari 2016, voordat de wapenstilstand op 26 februari werd afgekondigd. Gedurende die periode zijn er ongeveer 6.800 bomvaten op de stad gegooid. De stad valt al meer dan drie jaar onder controle van de Syrische regeringstroepen. Sinds november 2012 krijgen humanitaire hulporganisaties geen toegang meer tot de stad, waardoor de lokale bevolking kampt met ernstige voedsel- en medicijnentekorten. Daarnaast beschikt het medische personeel over veel te weinig middelen en is het veldhospitaal in de stad al vijftien keer aangevallen door regeringstroepen.
De beelden werden bekendgemaakt bij de start van een nieuwe ronde vredesonderhandelingen in Genève. Amnesty International wil met de gruwelijke beelden de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap oproepen meer te doen om humanitaire hulporganisaties toegang te geven tot alle belegerde gebieden in Syrië.
De oorlog in Syrië kostte al aan meer dan 270.000 personen het leven. Ongeveer de helft van de bevolking is het geweld ontvlucht.
Foto Youtube Amnesty International