Heb jij ook een ‘Google-brein'?

Een snelle test: wat is de verjaardag van je beste vriend? In welk jaar stierf Michael Jackson? Wat is de chemische formule voor keukenzout? Als het antwoord op het puntje van je tong ligt, maar je toch moet grijpen naar je smartphone, dan ben je niet alleen. Meer dan ooit krijgen we een ontzaglijke hoeveelheid feiten en details te verwerken. Wetenschappers gissen nog naar de effecten van het informatietijdperk op onze hersenen.
door
Charlotte
Leestijd 1 min.

Sandra Chapman, directrice van het Center for Brain Health aan de Universiteit van Texas en Dallas, heeft een term bedacht voor ons vertraagd, technologie-afhankelijk verstand: ‘Google-brein'. Dat licht ze toe als volgt: "Door de constante afleiding van televisie, muziek en sociale media leest niemand meer in de diepte. Mensen springen van de ene zoekopdracht naar de andere, waardoor het geheugen minder informatie vasthoudt. Het Google-brein staat voor een verzameling wazige ideeën, en geen diepgravende manier van denken".

Volgens Chapman "kaapt" multitasking de voorhoofdskwab, waardoor "toxische stress" wordt veroorzaakt. Ook het "vervuilen" van de geest tijdens een onschuldig uurtje googlen zorgt ervoor dat ons brein focus verliest. Daarom raadt Chapman aan om taken grondig en één per één af te werken. Het is volgens haar ook beter om twee begrijpelijke artikels van adequate bron te lezen in plaats van alle mogelijke details te willen absorberen. Geef je brein dus genoeg adempauze!