Helft ondernemers vreest Brexit

door
Belga
Leestijd 1 min.

Mochten de Britten op 23 juni beslissen om uit de Europese Unie te treden, dan vreest 1 op de 2 ondernemers dat dat een negatieve impact zal hebben voor België. Dat blijkt uit een enquête van ondernemersorganisatie Unizo bij 402 ondernemers, schrijft De Zondag. Slechts 1 ondernemer op 7 zou een Brexit positief vinden. "Het is vooral de economische onzekerheid na een eventuele Brexit die ondernemers zorgen baart. Welk akkoord zal het Verenigd Koninkrijk met Europa sluiten en welke impact zal dat hebben op bijvoorbeeld de import of export?", zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

Het Verenigd Koninkrijk staat voor Vlaanderen op de vierde plaats als Europees exportland (9,3 pct) na Nederland, Frankrijk en Duitsland. Bovendien kan de Brexit een soort van sneeuwbaleffect creëren. "En dat zou op lange termijn misschien uiteindelijk het einde van Europa kunnen betekenen, wat uiteraard een veel grotere impact zou hebben op onze economie."

Unizo vreest bij een Brexit vooral voor meer administratieve rompslomp voor ondernemers die exporteren en meer ingewikkelde regelgeving. Ook zou het 10 tot 15 jaar kunnen duren vooraleer de economie zich aan de nieuwe situatie aanpast.

bron: Belga