Het succes van mindfulness blijkt overroepen

Mindful leven zou talloze voordelen hebben zoals minder stress, meer veerkracht en meer empathie. Bovendien is het allemaal wetenschappelijk bewezen dus waarom zouden we eraan moeten twijfelen? Onderzoekers van de McGill University in Canada hebben aangetoond dat we al die 'bewijzen' toch niet zomaar moeten geloven.
door
Julie
Leestijd 1 min.

In het wetenschappelijke tijdschrift PloS One schrijven de wetenschappers dat de studies rond mindfulness aan een publicatiebias lijden. Dat betekent dat de onderzoeken waaruit blijkt dat mindfulness geweldig is voor onze gezondheid veel vaker gepubliceerd worden dan experimenten waaruit geen voordelen naar voren komen.

Voor hun analyse bestudeerden ze 124 gepubliceerde papers over het onderwerp, waarvan ze zelf 68 als positief zouden aanduiden, rekening houdend met bijvoorbeeld het aantal mensen dat meedeed aan de studie. Toch waren er 109 van deze onderzoeken als positief aangeduid. Dat laat volgens de onderzoekers zien dat zelfs wetenschappers de neiging hebben de voordelen van mindfulness te overdrijven.

De uitvoerders van de analyse benadrukken wel dat ze niet zeggen dat mindfulness niet werkt. Ze willen met deze resultaten waarschuwen voor een publicatiebias waardoor de positiviteit vaak overdreven wordt. Ook wijzen ze erop dat een publicatiebias bij meerdere onderwerpen gebeurt. Wetenschappelijke onderzoeken neem je dus het best met een korrel zout.

Foto Pixabay