"Het wordt steeds moeilijker om de opwarming van de aarde te ontkennen."
De eerste tien maanden van 2014 waren de heetste maanden sinds men 130 jaar geleden gestart is met de metingen volgens gegevens van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Dat is misschien moeilijk te geloven door de extreme sneeuwval in Amerika die dit jaar al een record vestigde. Toch beweert NOAA dat ondanks de vroege bittere kou in de VS, we een extreem warm jaar hebben gekend op Aarde.
De gemiddelde mondiale temperatuur tussen januari en oktober is 0,68 graden Celsius hoger dan de gemiddelde temperatuur van de 20ste eeuw (14,1°C). "Het wordt steeds moeilijker een scepticus te zijn van de oorzaken van de opwarming van de aarde," zegt Derek Van Dam, meteoroloog van CNN.
Heetste oktober
Wereldwijd was oktober de warmste maand. Het kwik klom meer dan 0,68°C hoger dan het gemiddelde van de 20ste eeuw. "De recordhoogte werd bereikt dankzij de warmte over de gehele aardbol, zowel de oceanen als het land en was vrij gelijkmatig verdeeld tussen het noordelijk en zuidelijk halfrond," zei het agentschap.
"Het meest opvallende is dat de we allemaal in hetzelfde schuitje zitten en er niet één plek bovenuit steekt."
Belangrijk ijkpunt
Wetenschappers hebben lang geleden al voorspeld dat een verandering in de wereldwijde temperatuur van slechts 2 tot 3 graden hoger een ramp zou betekenen voor de planeet, wat bijdraagt aan catastrofale stormen, stijging van de zeespiegel, gevaarlijke stormvloeden en smeltend poolijs.
Australië, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Zweden zijn een aantal van de landen die al een gemiddelde temperatuurstijging van 2 graden Celsius hebben gezien ten opzichte van het gemiddelde van de 20ste eeuw.