Het zwarte gat na 'Game of Thrones': nu erkend als de 'Post-Serie-Dip'

Viel jij ook in een zwart gat nadat de allerlaatste seconden van je favoriete serie op je scherm waren verschenen? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van Post-Serie-Dip (PSD). Het fenomeen verwijst naar het gevoel van leegte en verdriet waar je mee kan kampen na het einde van je favoriete serie.
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

Naar aanleiding van de finale van ‘Game of Thrones' (GoT) zocht Telenet experten om PSD te verklaren. Een reeks als GoT heeft acht jaar lang de gemoederen beroerd, en wanneer de credits van de laatste aflevering over je scherm rollen, maakt dit bij veel fans wellicht (sterke) emoties los. Frustratie, vraagtekens, of een zeker gevoel van ‘wat nu', een gat dat uiteindelijk opgevuld zal worden door een nieuwe geliefde serie.

Maar voor sommigen gaan die gevoelens nét iets dieper dan voor de gemiddelde kijker. Dit is de Post-Serie-Dip. Aangezien GoT wereldwijd een van de meest bekeken series van het laatste decennium is geweest, is het niet ondenkbaar dat een substantieel deel van de Vlaamse bevolking hier in de komende weken mee te maken zal krijgen.

Rouwproces

Dirk De Wachter, professor in de psychiatrie en auteur van onder meer Borderline Times, ziet het zelf wel eens in zijn praktijk: "mensen ontwikkelen soms heel diepe banden met fictionele personages of de wereld die in een serie gecreëerd wordt. Denk aan publieksreacties op de seizoensfinale van Thuis of Familie, maar ook bijvoorbeeld het Harry Potter universum. Fans kunnen zich bijvoorbeeld verkleden als personages en vinden een stukje escapisme in de verhaallijnen. Een serie kan een belangrijke bron van positieve gevoelens zijn in iemands leven. Als zo'n serie dan finaal afgelopen is, dan kan dat iemand absoluut diep raken. Soms kan het zelfs zo zijn dat je als kijker een soort rouwproces doorloopt."

Luisterend oor

Als je na de laatste aflevering van je favoriete serie merkt dat je het moeilijk hebt met het afscheid, is het volgens De Wachter belangrijk dat je bij anderen terecht kunt. “Net als bij het verlies van een reëel persoon heeft iemand die lijdt onder het einde van een serie nood aan opvang en omkadering. Het is hier vooral aan de vrienden en familie om er voor de persoon te zijn. Nabijheid, een luisterend oor zodat de persoon zijn of haar hart kan luchten, en bovendien: niet lacherig reageren of de emotie die de persoon voelt afwijzen. Ook contact met andere fans kan hier voor veel steun zorgen.”