Hoe een meesteroplichter jarenlang uit de handen van het gerecht bleef
Je bent pas echt een hele straffe oplichter als de rechter, die je proces voorzit, zelfs niet met zekerheid weet wie je bent. Die bedenkelijke eer is weggelegd voor Jeremy Wilson, een Amerikaan die binnenkort terechtstaat voor jarenlange oplichting en vervalsing. Om te bepalen wie ze exact zullen berechten, baseert de rechtbank zich op het oudste document dat ze van hem vinden, een geboorteakte van ene Jeremy Wilson, geboren in 1973 in Indianapolis.
Wilson, die zelf zegt 42 jaar oud te zijn, was gespecialiseerd in identiteitsdiefstal. In de 25 jaar dat hij vrij rondliep, nam hij 27 verschillende identiteiten aan in vijf verschillende staten. Zo deed hij zich onder andere voor als een lid van de Amerikaanse special forces, professor bij MIT en bestuurder bij Microsoft, British Airways en Apple. Hij heeft zich ook meerdere keren laten deporteren als illegale immigrant. Ooit kon hij een medegevangene ervan overtuigen dat hij een Ierse gangster was door heel zijn gevangenisstraf lang met een Iers accent te spreken.
Verzamelaar van kredietkaarten
De criminele carrière van Wilson startte toen hij als tiener de identiteitskaart van iemand stal. Sindsdien was dat zijn favoriete manier van werken: het paspoort van iemand anders ontvreemden, zich voordoen als die persoon en onder de andere naam verschillende kredietkaarten aanvragen.
Zijn daden gingen niet onopgemerkt voorbij. Wilson verbleef in totaal al zes keer in de gevangenis. Van 2001 werd hij veroordeeld tot acht jaar celstraf, maar kon in maart 2006 ontsnappen. In mei 2007 werd hij echter weer gevat. In 2008 was hij even op vrije voeten en werd in augustus van dat jaar opnieuw aangehouden. Eind vorig jaar kwam hij na zes jaar in een gevangenis in New Hampshire opnieuw vrij, maar dan als ene Jeremy Clark-Erskine.
Geen spijt
Wilson vertelde aan de New York Times dat hij geen spijt had dat hij kredietkaartenbedrijven en banken heeft bestolen, maar wel dat hij mensen heeft bedrogen. "Mensen hebben niet alleen de neiging om mensen te geloven, maar ze willen ook echt anderen geloven", zei hij. "Wat ik heb uitgestoken, is verkeerd, want ik neem dat net af van de mensen." Op zijn vingers staat de Keltische uitspraak "Mair Fior" getatoeëerd, wat "wees eerlijk" betekent.
The lives and lies of a professional impostor, who racked up over 27 aliases in 5 states https://t.co/McYm5sb7DX pic.twitter.com/wMZOcDYGno
The New York Times (@nytimes) February 7, 2016
Catch Me If You Can
Het verhaal doet denken aan de film 'Catch Me If You Can'. Daarin speelt Leonardo DiCaprio Frank Abagnale Jr., een oplichter uit de jaren zestig, die zich ook specialiseerde in het aannemen van andere identiteiten. Abagnale deed zich in zijn tijd voor als co-piloot, dokter en advocaat en vervalst op grote schaal cheques.