Hoe veilig is je data bij Clubhouse?
Clubhouse is een applicatie die vorig jaar in april 2020 is uitgebracht. Gebruikers van de app kunnen audiogesprekken met elkaar voeren. Het gaat in zijn werk als volgt: kamers - hier heb je luisteraars en sprekers.
Elke kamer bespreekt een ander thema en ze zijn toegankelijk of afgeschermd voor het publiek. Clubhouse bestaat al een tijd, maar de app kreeg een enorme boost in het begin van 2021. Dit vooral door het enthousiasme van Elon Musk en Gary Vee.
Nodige data
Wil je lid worden van Clubhouse? Dan word je gevraagd om de volgende informatie: je naam, e-mailadres, foto en gebruikersnaam. De app heeft cookies geïnstalleerd, zo kunnen ze in het oog houden over wat je allemaal uitspookt op de applicatie.
Bij de volgende stap moet je even toestemming verlenen aan Clubhouse om door je adresboek te snuffelen. Zo weet het bedrijf of je contactenlijst de app al gebruikt. Indien je zelf mensen toevoegt als lid, duikt er een lijst met contactpersonen die Clubhouse-leden kennen.
Hoe weet Clubhouse nu hoeveel Clubhouse-leden jij kent? Wel, daarvoor worden telefoonnummers uit allerlei adresboeken vergeleken. Het bedrijf heeft niet aangegeven hoe ze dat precies doet. De data staat mogelijk al op de centrale servers. Dit betekent dat Clubhouse toegang heeft tot informatie over jou voordat je zelfs lid wordt.
Privacy
Alle gesprekken in de applicatie worden opgenomen door het bedrijf zelf. Op die manier wil Clubhouse moderator zijn. Opgepast! Leden kunnen gesprekken ook opnemen: een microfoontje bij de telefoon plaatsen en voilà.
Uit onderzoek van de Standford Internet Observatory blijkt dat Clubhouse software van het Chinese Agora gebruikt. Dit houdt in dat de Chinese overheid toegang heeft tot de data van gebruikers.
Het bedrijf beweert geen enkele connectie te hebben met de Chinese servers. Zo zijn zo ook bezig met de versleuteling te veranderen, al wordt daar niet veel informatie over meegedeeld. Conclusie? Het is moeilijk om te bepalen hoe veilig je data nu écht is bij Clubhouse.