Hoe wapent Tokyo zich tegen de klimaatopwarming?
Dit enorme bouwwerk is de belangrijkste watertank van de watercentrale in Kasukabe City, 25 kilometer ten noorden van Tokyo. Deze opslagtank is een van de bekendste infrastructuurcomplexen ter wereld, maar vooral een van de grootste ondergrondse back-up waterreservoirs ter wereld.
Dit ongelooflijk indrukwekkende bouwwerk is de belangrijkste attractie van het complex. Het ligt 22 meter onder het aardoppervlakte en werd gebouwd tussen 1993 en 2009. En het is enorm. 177 meter lang, 78 meer breed en wel 25 meter hoog, en alles wordt ondersteund door 59 betonnen pilaren die elk 500 ton per stuk wegen.
Maar wat is het nut van zo'n technisch en architecturaal hoogstandje? Het doel is vooral om de Japanse hoofdstad, en zijn 13 miljoen inwoners, te beschermen tegen het stijgend aantal overstromingen die veroorzaakt worden door de klimaatopwarming. Na hevige stormen of typhoons stroomt het overtollige water naar deze plek. Hier wordt het dan naar de nabije rivier gepompt door 78 krachtige pompen, deze kunnen samen tot 200.000 liter water per seconde wegpompen.
Jaarlijks wordt deze centrale ongeveer 7 keer gebruikt, maar wanneer het niet in werking is staat het open voor het publiek. Toeristen kunnen dit gigantische bouwwerk zelf gratis ontdekken en het is zeker een must-see als je Tokyo bezoekt.