Hoeveel seconden mag je toast die op de grond gevallen is, laten liggen?

door
Roald
Leestijd 2 min.

We hebben allemaal al eens voedsel gegeten dat we op de grond hebben laten vallen met de vijfsecondenregel in het achterhoofd.  Als je  het binnen de vijf seconden opraapt, hangen er geen extra bacteriën aan vast.

Nu blijkt dat ook te kloppen met de realiteit want de laatstejaarsstudenten microbiologie aan de Aston University in Birmingham hebben het bestudeerd.

Ze onderzochten hoe snel de bacteriën Escherichia coli (E. coli) en Staphylococcus aureus (S. aureus) zich nestelden op binnenvloeren zoals  tapijt, laminaat en betegelde oppervlakken. Het voedsel bestond uit toast, pasta, koekjes en kleverige snoep.

De tijd dat het eten op de vloer lag, varieerde van 3 tot 30 seconden. Daarna werden het aantal bacteriën die de overstap hadden gemaakt, gemeten.

De resultaten bevestigen dat de tijd belangrijk was inzake de overdracht van bacteriën, maar het type vloer is de meest beslissende factor.

Vloeren bedekt met een soort van tapijt brachten het minste bacteriën over op het voedsel en deden dat ook het traagst.

Uiteindelijk was toast het minst geneigd extra bacteriën op te slaan.  Dat kan je dus zelfs na vijf seconden nog probleemloos opeten  maar alleen als het droge toast is. Toast met boter of jam verhoogde de kans op het oppakken van ziektekiemen. Vochtig voedsel, waaronder pasta en snoep kon worden opgepakt binnen de vijf seconden en er zouden geen extra bacteriën zijn, maar na vijf seconden, verhoogde het risico op besmetting aanzienlijk.

De volgende keer dat u dus uw lievelingsgerecht op het tapijt laat vallen, kan u zonder gène het oppakken en nog smakelijk opeten.