Hoge bomen vangen veel wind
CityBird
In 1996 wordt de Belgische luchtvaartmaatschappij CityBird uit de grond gestampt. De luchtvaartmaatschappij wil aan een lage prijs vluchten naar Amerika en andere langeafstandsvluchten aanbieden. In 1998 gaat CityBird een samenwerking aan met Sabena. Sabena koopt 11% van de aandelen van CityBird, maar er komt al snel een kink in de kabel. CityBird verhuurt zonder overleg één van haar vliegtuigen aan de luchtvaartmaatschappij Lignes Aériennes Congolaises op de lijn Brussel-Kinshasa. Dit zorgt voor meer concurrentie voor Sabena. De twee vechten het uit in de rechtbank en Sabena verkoopt één voor één haar aandelen. Daar komt nog eens een sterke stijging van de brandstofprijzen bovenop en in 2001, amper vijf jaar na de start, moet CityBird de boeken neerleggen.
Lernout & Hauspie
Lernout & Hauspie is een duo uit Ieper dat veelbelovende spraaktechnologie ontwikkelde. De heren kunnen het licht aandoen met hun stem en een tekst dicteren aan een computer en dat heeft in de jaren 80 iets magisch. Veel beleggers zien dit als dé technologie van de toekomst en investeerden dan ook met veel plezier in aandelen van Lernout & Hauspie.
In 1995 komt het bedrijf op de beurs. Lernout & Hauspie groeit snel en niet veel later volgt zelfs de Amerikaanse beurs. Ook Bill Gates schaart zich achter de spraaktechnologie. Microsoft gaat een alliantie aan met Lernout & Hauspie. De samenwerking zorgt voor meer kapitaal, vergroot de afzetmarkt en bezorgt het Ieperse bedrijf veel aanzien. Het kan verder uitbreiden en concurrenten overnemen. Beleggers kopen gretig aandelen.
The Wall Street Journal stelt zich echter vragen bij de overweldigend goede cijfers. Onderzoek toont aan dat de winstmarges mooier worden voorgesteld om beleggers te misleiden. Op enkele maanden tijd kelderen de aandelen en in 2001 gaat Lernout & Hauspie failliet.
CS2
CS2 uit Zaventem is eind jaren 90 de enige Europese chipverpakker en legt zich bijvoorbeeld toe op gsm-chips, omdat de markt in Europa veelbelovend is. De technologie bestond daarvoor enkel in Amerika en Zuidoost-Azië. Die nieuwe technologie lokt veel investeerders en belangrijke steun van onder andere onderzoekscentrum Imec in Leuven. Maar na de barst van de internetbubbel blijft het bedrijf niet overeind en de verwachte Amerikaanse investering blijft uit door 9/11. Na negen maanden op de beurs gaat CS2 failliet en het bedrijf vestigt daarmee een Belgisch record.