Hoger loon maakt gelukkig, behalve bij grootverdieners

Hoe meer je verdient, hoe gelukkiger je bent, tenzij je maandelijks meer dan 4.500 euro op je rekening ziet verschijnen. Dan neemt het geluksgevoel af, blijkt uit een studie van de UGent. Gelukseconoom Lieve Annemans pleit voor een economisch systeem waarin ons geluk primeert.
door
Janne
Leestijd 2 min.

Mo money, mo problems. De Amerikaanse rapper Notorious B.I.G. wist het meer dan 20 jaar geleden al, maar een rondvraag van de UGent en verzekeraar NN lijkt de uitspraak nu ook te bevestigen. Over het algemeen stijgt ons geluksgevoel samen met het nettoloon dat we verdienen, tot het bedrag van 4.000 à 4.500 euro per maand. Dan piekt het positief effect dat ons inkomen heeft op ons gemoed. Mensen die meer verdienen, een kleine minderheid in Vlaanderen, geven aan zich minder goed te voelen in hun vel.

Niet tevreden over vrienden

Het is een opvallende trend waarop gelukseconoom Lieve Annemans stootte toen hij 3.770 mensen bevroeg over de impact van hun inkomen op hun geluksgevoel. De allerrijksten gaven aan dat ze zich minder tevreden voelen over de relaties met hun vrienden, hun woonomstandigheden, werk en loon. «Hoewel inkomen belangrijk is voor geluk, leidt steeds meer inkomen niet tot steeds meer geluk», stelt de professor. «Dat wil zeggen dat we ons economisch systeem moeten herdenken zodat we het gemiddeld geluksniveau kunnen opkrikken.»

Minder schulden, minder zorgen

Uit de rondvraag blijkt ook dat zeven op de tien Belgen niet tevreden zijn met hun loon, hoewel onze levensstandaard boven het Europese gemiddelde ligt. Ook financiële gemoedsrust speelt een belangrijke rol. Zo hebben Belgen met schulden 46% minder kans om gelukkig te zijn. Doen mensen aan pensioensparen of hebben ze een levensverzekering, dan stijgt de kans op een zorgeloos leven met 17%, aldus het onderzoek.